Pozdrav Mesecu - Chandra Namaskar: naučite sebe miru i blagosti

Energija Meseca je jednako važna kao i energija Sunca. Naša civilizacija počiva na muškim principima, a samim tim je i više solarna. Svi žele da budu jaki i postignu najviše ciljeve. Međutim, da bismo bili u balansu moramo da usporimo i naučimo sebe miru i blagosti.

Kada većini ljudi koji vežbaju jogu pomenete reč "pozdrav", oni će sa zadovoljstvom početi da izvode serijal Pozdrav Suncu, poznat još i kao Surya Namaskar. Dvanaest položaja koji čine Pozdrav Suncu zagrevaju naš organizam, energizuju um i telo i podižu snagu i izdržljivost. Nije ni čudo što je toliko omiljen kod ljudi.

5 asana za seksualnu energiju: proces oslobađanja i uživanja u životu

Međutim, ovaj način izvođenja serijala je samo deo jedne celine. Hatha, tradicija joge iz koje su izvedeni svi položaji, doslovno znači "Sunce i Mesec"("Ha" znači Sunce; "Tha" znači Mesec). Pozdrav Mesecu - Chandra Namaskar je savršen način da umirimo svoje telo, utišamo um i pripremimo se za meditaciju ili spavanje. To je tanano, milujuće vežbanje koje odaje počast ženskom principu.

5 joga položaja za bolji san: lepota opuštenosti i balansiranosti

Izvođenje Pozdrava Mesecu preporučuje se u situacijama kada osećate vrućinu, napetost ili umor, kao i u toku trudnoće ili menstrualnog ciklusa.

1. Položaj molitve

Stanite uspravno sastavljenih stopala. Sastavite dlanove ispred grudnog koša (Namaskara mudra), duboko udahnite i temeljno izdahnite nekoliko puta.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_1

2. Položaj mladog meseca

Lagano spustimo ruke pored tela, zatim širimo ruke u stranu, prihvatimo dlanove iznad glave, ispravimo laktove i naglasimo kažiprste. Udah u položaju, sa izdahom se lagano povijamo u desnu stranu preko kuka do granice prijatnosti.

Sa udahom se vraćamo u središnji (početni) položaj.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_2

3. Položaj zvezde

Sa izdahom iskoračimo desnom nogom u stranu (razmak između nogu odgovara dužini jedne noge), a stopala okrenemo blago ka spolja. Ruke raširimo u stranu u visini ramena, dok su dlanovi okrenuti ka podu. Za trenutak osvestimo pet tačaka tela koje formiraju zvezdu (vrhove prstiju stopala i dlanova i teme glave) i pošaljemo energiju ka njima. Sa udahom držati položaj.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_3

4. Položaj boginje

Iz položaja zvezde sa izdahom istovremeno povijamo kolena u stranu i prelazimo u polu-čučanj, ruke savijemo u laktovima i raširimo prste dlanova.
Sa udahom lagano ispravljamo kolena i laktove i vraćamo se u položaj zvezde.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_4

5. Položaj trougla (trikonasana)

Sa izdahom desno stopalo sa levim pravi ugao od 90 stepeni. Kolena su ispravljena dok desnom rukom klizimo duž desne noge smeštajući dlan malo ispod kolena. Za trenutak zadržimo pažnju na prijatnom istezanju. Sa udahom usmerimo pogled ka podignutoj levoj ruci.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_5

6. Parsvottanasana (istezanje preko zategnute noge)

Sa izdahom pogled usmerimo ka stopalu desne noge dok leva i desna ruka idu ka podu. Glava i čelo teže ka desnom kolenu. Udah u položaju.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_6

7. Ashwa sanchalanasana (položaj jahača)

Sa izdahom savijamo desnu nogu u kolenu oslanjajući se na oba dlana pored stopala. Levu nogu istežemo unazad koliko možemo dok koleno i prsti dodiruju pod. Sa udahom savijemo kičmeni stub unazad i usmerimo pogled ka Mesecu. Za trenutak se koncentrišite na centar između obrva. U toku ovog položaja treba da imate osećaj kako se protežete od kukova duž celog prednjeg dela tela, sve do tačke između obrva.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_7

8. Skandasana (čučanj sa ispruženom nogom u stranu)

Sa izdahom lagano rotiramo gornji deo tela na levo smeštajući dlanove na pod ispred nas. Desno koleno ostaje savijeno, čvrsto smo oslonjeni na desno stopalo, podignemo prste levog stopala i naglasimo petu da osetimo istezanje duž leve noge. Udah u položaju.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_8

9. Utkasana (čučanj)

Sa izdahom savijamo levu nogu u kolenu privlačeći stopalo. Težište tela je u centru i ravnomerno raspoređeno na oba stopala. Prsti su okrenuti ka spolja. Spojimo dlan o dlan ispred grudnog koša a laktovima lagano guramo kolena u stranu. Zadržimo se u ovom položaju nekoliko udaha i izdaha.

pozdrav_mesecu_chandra_namaskar_naucite_sebe_miru_i_blagosti_9

Kada dođemo u položaj Utkasane (čučnja) došli smo tek na pola puta serijala Pozdrav Mesecu. Da biste završili serijal nastavite izvođenje položaja (asana) u obrnutom smeru, prosto prateći svoje položaje, ali ovog puta u levu stranu. Iz položaja Utkasane prelazimo u položaj Skandasane, zatim u položaj jahača, i tako redom sve do početnog položaja molitve.

Uopšteno govoreći, jedno ili dva ponavljanja Pozdrava Mesecu će proizvesti u vama stanje relaksiranosti i mira. Možete sami prilagođavati tempo izvođenja, prelazeći iz položaja u položaj prateći opisani ritam disanja, ili se možete duže zadržavati u položaju ako vam to prija.

Izvor: Lovesensa

Marija Božić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.