Polumesec pokreće celo telo

Uz prijatno istezanje i povećanje fleksibilnosti, ova asana stimuliše rad reproduktivnih organa i poboljšava varenje.

Način izvođenja: Zauzmemo položaj planine (tadasana), stopala su na podu. Udah u položaju i sa izdahom iskoračimo desnom nogom napred, smeštajući stopalo izmeu dlanova. Zatim spuštamo lagano levo koleno do poda, a prednja strana levog stopala okrenuta je ka podu. Pažljivo klizimo levom nogom unazad i pratimo istezanje mišića duž leve noge i desne butine.

Sa udahom lagano podižemo gornji deo tela. Spojimo dlanove iznad glave (naglasimo kažiprste), ispravimo laktove. Sa izdahom blago i pažljivo izvijamo kičmeni stub unazad (pratimo telo i izvijamo se samo do granica prijatnosti). Pogled je usmeren ka plafonu ili ka prstima ruku. Zadržimo se u položaju koliko telo dozvoljava. Dišemo i osvestimo dešavanja u telu. Udah u položaju i sa izdahom vraćamo dlanove pored desnog stopala. Zatim odvojimo levo koleno od poda i vratimo desno stopalo nazad do levog stopala (ponovo smo u položaju planine). Ponovimo asanu sa levom nogom. Prilikom ulaska u ovaj položaj poštujte svoje granice i dozvolite telu da se postepeno navikne na istezanje. Ova asana ne preporučuje se kod visokog krvnog pritiska i povreda kičmenog stuba.

Duh i telo:

Anjaneyasana je vrlo korisna asana koja pokreće celo telo. U ovom položaju oslobađamo se tenzije u kukovima, dok se mišići nogu prijatno istežu (posebno unutrašnja strana butina). Pokreće sitne mišiće i ligamente oko kolena i zglobova. Blagim izvijanjem u položaju istežemo kičmeni stub od korena do vrata i postižemo stabilnost i balans. Redovnim praktikovanjem ova asana poboljšava držanje i fleksibilnost tela, zdravlje zglobova, kolena, ruku i ramena. Ovaj položaj stimuliše rad reproduktivnih organa i poboljšava varenje. Pomaže nam da održimo bolji fokus, kontakt sa svojim telom i probudimo unutrašnje zadovoljstvo.

Marija Božić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.