Položaj snage i fleksibilnosti

Utthita Parsvakonasana deluje terapijski kod konstipacije, steriliteta, manjih bolova u leđima, osteoporoze, išijasa i bolnih menstruacija. Ne treba je izvoditi ukoliko imate glavobolju, veoma visok ili nizak pritisak i nesanicu.

Utthita Parsvakonasana je zahtevni yoga položaj zato što traži i snagu i fleksibilnost. Razvijajući i jedno i drugo mi pravimo ravnotežu koja nam je potrebna kako u izvođenju yoga asana tako i u životu. Jer, najjači deo je upravo onaj koji je najfleksibilniji!

Iyengar je napravio veliku promenu  uvodjenjem yoga blokova, kaiševa i bolstera u yoga praksu. Njegovi kritičari su prigovarali da je korišćenje blokova “varanje” u izvodjenju asana.

Medjutim, zahvaljujući najvećem guruu hatha yoge koji je bio jedan korak ispred svih, yoga rekviziti su postali sastavni deo joga studija u celom svetu. Njegovo shvatanje je da: “nemaju svi luksuz da imaju savršeno telo da rade pravilno asane”. Rekviziti služe da bismo prilagodili yoga položaj svojoj snazi, fleksibilnosti i svojoj anatomiji  a da pri tom ispoštujemo dva osnovna pravila u izvodjenju asana – stiram, stabilnost bez tenzije i sukham, opuštenost bez relaksacije.

Utthita Parsvakonasana je asana koja intenzivno isteže jednu stranu tela (utthita – istezanje, parsva – strana, kona – ugao). Spada u tradicionalne joga položaje. Ona istovremeno isteže, otvara i jača donji deo tela - noge, kolena i zglobove, kao i gornji deo – kičmu, grudi, pluća i ramena. Stimulativno deluje na sve unutrašnje organe stomaka. Povećava snagu.

Utthita Parsvakonasana deluje terapijski kod konstipacije, steriliteta, manjih bolova u leđima, osteoporoze, išijasa i bolnih menstruacija. Ne treba je izvoditi ukoliko imate glavobolju, veoma visok ili nizak pritisak i nesanicu.

Izvođenje asane: Stati u Tadasanu – samastiti položaj za stojeće asane (sastavljena stopala, pelvis u neutralnom položaju, istegnuta kičma, ramena daleko od ušiju, teme istegnuto prema gore). Na izdah iskoračiti desnom nogom. Udahnuti. Uz izdah podići obe ruke da budu paralelne sa podom sa dlanovima okrenutim na dole. Udahnite i okrenite levo stopalo malo na desno (30⁰), a desno stopalo otvoriti na 90⁰.

Uz izdah savijte desno koleno prema desnom stopalu tako da je centar kolena u ravni sa desnim zglobom, a potkolenica pod pravim uglom u odnosu na pod. Udahnite. Uz izdah spustite desnu ruku na blok ispred sebe ili na pod iza stopala ukoliko ste dovoljno fleksibilni. Udahnite. Uz izdah istegnite levu ruku preko glave, dlan okrenut na dole.

Ukoliko možete glavu okrenite prema gore i fokusiraje se na jednu tačku na plafonu. Ako imate problem u vratnom delu, pogled treba da bude ispred vas ili u pod. Zadržite položaj dišući normalno najmanje 8 udaha i izdaha. Udahnite i izađite iz položaja, vraćajući se u Tadasanu. Ponoviti položaj na drugoj strani.

Dragana Jovanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.