Položaj ratnika

Položaj ratnika svetlosti nije u suprotnosti s načelom nenasilja – ovaj ratnik bori se protiv najvećeg neprijatelja svih nas – neznanja.

Virabhadrasana I je yoga položaj koji pokazuje moćnog ratnika velike snage, stabilnog i usredsređenog na svoj cilj. Patanjalijeve Yoga sutre, na kojima počiva yoga, a samim tim i yoga položaji, kao moralno načelo postavljaju ahimsu ili nenesilje. Naizgled, Virabhadrasana je u suprotnosti sa tim načelom. Ali, ovaj ratnik je ratnik svetlosti koji se bori protiv najvećeg neprijatelja svih nas – avidye ili neznanja, uzroka svih patnji. To našem ratniku daje novu dimenziju – treba nam velika hrabrost da počnemo da se borimo sa sopstvenim ograničenjima!

Virabhadrasana I je prvi od tri položaja koji su nazvani po Virabhadri, ratniku koji je nastao iz Shivine kose, u trenutku njegovog besa prema svom tastu, Daksi. Smatra se da ne spada u tradicionalne yoga asane zato što se ne nalazi u starim yoga tekstovima, ali je zato jedan od najzastupljenijih stojećih položaja u svim savremenim yoga školama. Najveći guru hatha yoge, Iyangar, prikazuje je sa zabačenom glavom unazad, dlanovima sastavljenim iznad glave.

Druge škole, poput Ashtange i vinyasa flow yoge, viradhradrasanu stavljaju u niz asana koje teku zajedno sa dahom. Krisnamacarija, tvorac savremene yoge, i njegov sin Desikacar, svaku asanu prilagođavaju klijentu, tako da položaj ratnika ima toliko modifikacija koliko ima terapijskih indikacija da se ona radi. Uglavnom, ono što pravi razliku u svim tim pristupima je položaj ruku i glave. Ako se negde na Zapadu zateknete na času Bikram, Vini, Shadow ili Gentle yoge radeći ovaj položaj shvatićete da postoji mnogo stilova i da radeći na fleksibilnosti svoga tela morate raditi i na fleksibilnosti u prihvatanju drugih pristupa, što yoga i jeste u stvari.

Virabhadrasana vraća pelvis u pravilan položaj što utiče na položaj kukova i sakralnog dela kičme. Neutralan položaj pelvisa rasterećuje pritisak na lumbalni deo kičme i daje stabilnost prilikom izvođenja asane. To otvara pregibače kukova koji su stalno savijeni i skraćeni zbog sedećeg položaja u kome se nalazimo veći deo dana i daje fleksibilnost i snagu kukovima, kolenima i zglobovima. Zbog svega toga deluje povoljno na artritis, na sve organe donjeg stomaka i pozitivno utiče kod menstrualnih tegoba i kod konstipacije. Zato što se kičma uvija unazad i otvara grudni koš može povoljno delovati na regulisanje rada štitne žlezde i kod astme. Smanjuje masne naslage na kukovima i na butinama zato što uklanja energetske blokade i uspostavlja bolju cirkulaciju u tom delu tela. Ne preporučuje se kod visokog krvnog pritiska i kod klijenata koji imaju srčanih tegoba.

Izvođenje asane: Stati u položaj Tadasane, sa stopalima čvrsto na podu, pelvisom u neutralnom položaju, ramenima daleko od ušiju. Uz udah podići ruke iznad glave, sastaviti dlanove (ukoliko imate problema sa ramenima neka ruke ostanu u širini ramena ili šire). Izdahnite i iskoračite desnom nogom napred, a istovremeno zarotirajte levo stopalo pod uglom od 45%. Udahnite i polako dovedite kukove u paralelan polozaj a pelvis u neutralan. Ne gubeći pravilan položaj kukova i pelvisa, uz izdah savijajte prednje koleno do položaja u kome se osećate stabilno. Prednje koleno bi trebalo da bude u ravni sa zglobom. Istegnite zadnju nogu, pazeći da je celo stopalo na podu. Glava je među rukama licem okrenuta u pravcu kolena prednje noge. Ostati u položaju 5 do 8 udaha. Promeniti stranu.

Pripremila: Dragana Jovanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.