Položaj gornjeg luka

Ovaj položaj snažno i prijatno isteže prednju stranutela, kičmeni stub, mišiće i zglobove ruku i nogu.

Način izvođenja:

Ležimo na leđima, ruke su pored tela. Savijemo oba kolena, a pete privučemo što bliže sedalnim polovinama. Stopala usmerimo napred i držimo ih u ravni sa kukovima. Podignemo ruke iznad glave, savijemo ih u laktovima i postavimo šake na tlo, pored glave, tako da su prsti usmereni ka ramenima. Pokušamo da dlanove spustimo na pod (pritisnemo dlanove na tlo) držimo ih u širini ramena, laktove podignemo. Pažnju prenesemo na dlanove i stopala (osvestimo kontakt sa podom). Pritisnemo stopala na tlo, učvrstimo sedalne mišiće i odignemo ih sa tla. U ovom položaju, ramena su na tlu.

Nakon toga čvrsto pritisnemo dlanove na tlo, učvrstimo lopatice uz leđa, podignemo grudni koš dok vrh glave ostaje oslonjen na tlo. Udah u položaju (kada osetimo spremnost) i sa izdahom, pritisnemo snažno i ravnomerno oba dlana i stopala na tlo i podignemo glavu sa tla. Ispravimo ruke i istegnemo ih, koliko to telo dozvoljava (od zglobova do ramena). Otvorimo grudni koš, a težinu tela ravnomerno rasporedimo na stopala i šake. Glavu pustimo da slobodno visi ili je pomerimo nazad tako da gledamo u tlo (uvek pratimo granice prijatnosti).

Ostanemo u položaju koliko prija, dišući ujednačeno. Udah i sa izdahom lagano savijamo laktove i kolena i oslonimo se na teme glave. Zatim spustimo leđa i sedalne mišiće na tlo. Opustimo telo. Ponovimo asanu nekoliko puta. Pratimo granice svog tela i vremenom telo će sve lakše ulaziti u položaj, a istezanje postati sve prijatnije i delotvornije. Ovu asanu ne bi trebalo da izvode osobe sa povredama kičmenog stuba, osobe koje pate od krvnog pritiska ili imaju stomačnih problema.

Duh i telo:

Ova asana podstiče i usklađuje rad celog tela, svih organa i stimulativno deluje na žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Utiče na lučenje svih hormona i pomaže u popravljanju raznih poremećaja ženskih polnih organa. Aktivno isteže grudni koš, jača ruke, zglobove, stomak i kičmu. Snažno pritiska i prirodno masira sve trbušne organe, podstičući aktivnost Manipura čakre.

 

Marija Božić, instruktorka joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.