Pilates vežbe: kako da istegnete kičmu i rešite se bola i stresa

Kičma nije samo stub i osovina našeg tela. Kroz kičmu prolaze svi nervi i prave konekciju periferije sa centrom, odnosno povezivanja mozga, naše centrale, sa perifernim izvršiocima radnje - lokomotornim sistemom odnosno, rukama i nogama...

Svih naših 33/34 pršljena svojom građom i strukturom potpuno su različiti, a opet svaki zasebno ima svoju funkciju, ulogu i značaj. Svaki pršljen ima odgovarajući/pripadajući deo tela, odnosno organ, sa kojim je u korelaciji. Na tom principu se zasnivaju i različite orijentalne dijagnostike. Kada bilo koji od njih ne funkcioniše na pravilan način, dolazi do problema ne samo na tom pršljenu, već se kao domino efekat prenosi i na ostatak kičmenog stuba, a energetski na pripadajući organ.

Samo je pitanje vremena kada će se bol koji trenutno osećamo u određenom delu kičme preneti na neki drugi deo ili polako nam dati signal da su neki naši unutrašnji organi u laganom disbalansu. Prvo se problem prenosi sa kičme dalje na kukove, kolena, stopala ili rameni pojas. U telu je sve povezano i nijedan deo ne funkcioniše sam za sebe. On može da obavlja određene radnje, ali i za to treba da je u sinergiji sa ostalim mišićima tela. Pršljenovi naše kičme su kao dirke na najboljem klaviru. Kada je klavir dobro naštimovan, daje nam lepe zvuke, a samim tim i prekrasnu melodiju.

Tihe poruke koje nam šalju leđa...

Za svaki naš organ, mišić će poslati poruke određenim delovima naše kičme. Nervi koji hrane zglobove i mišiće kičmenog stuba vrlo često kada su u spazmu, a mi to onda osećamo kao smanjenu mogućnost kretanja ili bol, jer se ne dovode i ne odvode dovoljne količine hranljivih sastojaka do tkiva, pa se samim tim i signal slabije prenosi dalje do pripadajućeg - srodnog organa. Bol u donjem delu leđa vrlo često može da ima povezanost sa problemima digestivnih ili reproduktivnih organa. Može značiti i veliki nagomilani stres ili period donošenja velikih odluka u životu.

pilates_vezbe_kako_da_istegnete_kicmu_i_resite_se_bola_i_stresa_2

Naša prekretnica nas tera da usporimo - jedan od glavnih simptoma kada nas bole leđa jeste da sporije tj. teže se krećemo. To su samo neki razlozi iz kojih kičmi treba da posvetimo dodatnu pažnju, jer vežbama kojima ćemo da delujemo na povećanje mobilnosti i fleksibilnosti kičmenog stuba delujemo i mnogo više i dublje nego što mislimo.

Saveti za zdravu kičmu: kako otkloniti bol u vratu i sprečiti nastanak cervikalnog sindroma...

Zauzmemo položaj boksa/stola, tako da su nam dlanovi ispod ramena, a kolena ispod kukova. Dišemo duboko - udah na nos, a izdah na poluotvorena usta - da imamo osećaj da je vazduh koji izdišemo topao, a ne hladan. Otvaramo se u grudnom pojasu trudeći se da glavu bradom ne guramo na gore, već da izdužujemo vratni deo kičme i otvaramo grudni deo.

pilates_vezbe_kako_da_istegnete_kicmu_i_resite_se_bola_i_stresa_3

Prilikom izdisaja podvlačimo istovremeno karlicu pod sebe, a bradu na grudnu kost. Kao da imitiramo ljutu macu. Ponovo se vraćamo u početni položaj i ponavljamo 8-10 puta, vodeći računa da tempo izvođenja vežbe bude istovremeno i tempo našeg disanja.

Prof. Tamara Ratković, MK pilates edukator

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.