Pažnja na dahu

Yoga je putovanje na kojem treba da nas vodi dah.

Ukoliko radimo yogu da bismo savršeno uradili neki položaj, vrlo je verovatno da ćemo žrtvovati disanje radi forme. Yoga je putovanje i ako na tom putovanju ne dozvolimo da nas dah vodi, verovatno nećemo stvoriti prostor za mir u svom životu.

Kada sam počela da vežbam yogu bila sam mnogo više zainteresovana za krajnji rezultat - yoga položaj, nego za suptilan dah koji bi trebalo da me vodi do njega. Bile su mi potrebne godine da shvatim da bez fokusa na dah nema yoge. Dah je magija koja daje pristup svim omotačima, koshama - fizičkom, emotivnom, energetskom, mentalnom i spiritualnom.

Regulisanje disanja ima veliki uticaj na to da li uspevamo da ostanemo mirni, zdravi i uravnoteženi. Kroz produženi izdah i udah mi stimulišemo parasimpatički nervni sistem i stvaramo osećaj opuštenosti. Disanje kroz nos produbljuje osećaj smirenosti, dok disanje kroz usta šalje signal opasnosti mozgu. Držati pažnju na dahu je suština yoga prakse. Za položaje koji su teški i koji zahtevaju veliku fleksibilnost može biti korisno da se fokusiramo na izdah.

Za položaje koji su zahtevni i zahtevaju više snage možemo svoju pažnju usmeriti na udah da bismo maksimalno iskoristili snagu disanja. Jedan od najvećih izazova kada radimo teške asane je da ne zadržimo disanje, što prirodno radimo. To zaustavlja tok životne energije. Potrebno je nastaviti disanje, posebno kada imamo izazove na fizičkom i emotivnom nivou.

Kada naučimo da dišemo slobodno, zadržavajući se u izazovnim položajima, mi vežbamo da uđemo u stanje opuštenosti koje nam pomaže u teškim životnim situacijama. Nekada dva duboka udaha i izdaha mogu promeniti tok razgovora sa partnerom ili kolegom. To je svrha yoge - da nas nauči da živimo u miru sa sobom i drugima na taj način što nećemo da reagujemo kao jednoćelijski organizmi, nego ćemo sebi dati vremena da odgovorimo (i zadržimo ljudsko dostojanstvo).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.