Ovo je najlakši joga položaj, a pomaže kod mnogih tegoba: evo kako se radi Tadasana

Tadasana ili položaj planine najviše pomaže kod išijasa, a evo kako da pravilno izvedete ovu asanu!

Planina (Tadasana) je osnovni stojeći položaj. On jeste i položaj sam za sebe i zahtevniji je nego što izgleda (neki posmatrač sa strane bi mogao komentarisati: "Vidi ove čudne jogije što samo tako stoje"). U tom položaju stojimo mirno, nepomično, stabilno i spokojno – kao planine. Položaj "planine" može imati mnoge varijacije obzirom na položaj ruku; mogu biti kao na našim slikama, ali mogu biti i podignute, paralelne sa tlom, sa uplatenim prstima itd. On može biti i položaj za meditaciju.

Korak po korak

Stanite tako da vam se koreni nožnih palčeva dodiruju, a pete da su što bliže jedna drugoj. Raširite nožne prste i podignite svodove stopala. Ljuljajte se blago napred i nazad dok ne postignete ravnomernu raspoređenost težine tela na stopala.

3 joga vežbe za uspešno mršavljenje: ovo su najbolji joga položaji za skidanje kilograma3 joga vežbe za uspešno mršavljenje: ovo su najbolji joga položaji za skidanje kilograma3 najbolje joga vežbe za skidanje masnih naslaga - rezultati su brzo vidljivi ako pratite uputstva!

Učvrstite butine i podignite čašice kolena, ali bez stiskanja trbušnih mišića. Butine uvrnite blago prema unutra i blago gurnite karlicu prema napred. Zamislite kao da puštate korenje kroz skočne zglobove i osetite kako se energija iz tla kreće prema gore kroz noge, stomak, trup, glavu i sve do vrha glave.

Otvorite grudni koš i pustite lopatice ka dole. Pustite ruke da vise iza trupa.

Centrirajte glavu tačno iznad karlice sa vilicom paralelnom na pod. Izvucite glavu iz vrata. Vrat mekan, a jezik - mek i širok – mirno leži na dnu usta. Smekšajte pogled. Ili gledajte u daljinu (iz potiljka) ili zatvorite oči. Recite u sebi: "Ja jesam" (bez ikakvog atributa).

Ovaj položaj se najčešće koristi kao priprema ili za ulazak i izlazak iz stojećih asana, ali je i nezavisan položaj i u njemu ostajemo pola do jedan minut, dišući tiho.

Kraljica svih vežbi: ovo radite svaki dan i vratite organe u ravnotežuKraljica svih vežbi: ovo radite svaki dan i vratite organe u ravnotežuUblažava simptome menopauze, vraća organe u pravi položaj, umiruje um - ova asana je vežba za celo telo!

Terapeutska primena:

Išijas

Dobrobiti:

Popravlja držanje tela
Jača butine, kolena i skočne zglobove
Učvršćuje stomak i sedalne mišiće
Ublažava išijas
Popravlja ravne tabane

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Glavobolja
Nesanica
Nizak krvi pritisak

ovo-je-najlaksi-joga-polozaj-a-pomaze-kod-mnogih-tegoba-evo-kako-se-radi-tadasana

Izvor: Joga.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.