Od asane do pižame: tri najdelotvornije joga poze za lepši san

"Čovek je genije kada sanja." - Akiro Kurosava

Tri joga poze koje će nam doneti olakšanje posle napetog radnog dana i pomoći nam da spokojno utonemo u preko potreban san, donosi nam Edvard Vilga, jogi sa čak 30 godina iskustva. Vilga je i autor "Yoga in bed: 20 asanas to do in pajamas" knjige, koja je izdata 12. aprila 2005. godine.

Modifikovana boginja

tri_cudotvorna_joga_polozaja_za_lepsi_san_2

Utkata konasana, odnosno položaj boginje, obično se radi u stojećem položaju. U ovoj varijanti, za lepši san, uradite njenu modifikaciju u krevetu.

Lezite na leđa u krevet, savijte kolena ka spolja i spojite stopala. Tako spajate duše svojih stopala u jednu, dok vam kolena slobodno padaju u stranu a noge formiraju oblik dijamanta. Ispružite ruke iznad glave, ispravite vrat. Možete staviti jastuk ispod glave ili ramena kako bi umanjili tenziju. Odignite karlicu od dušeka na tren, ispravite donji deo leđa, i budite u ovom položaju oko 12 udisaja.

Uvrtanje kičme

tri_cudotvorna_joga_polozaja_za_lepsi_san_3

Uvrtanje u ležećem položaju - Supta Matsyendrasana...

Dok ležite u krevetu na leđima, ispružite noge, protegnite ih, a ruke raširite u stranu sa dlanovima na gore. Savijte desnu nogu u kolenu i održavajte se na dušeku, postavljajući stopalo što bliže zadnjici. Levom rukom se uhvatite za desno koleno i povucite nogu u levu stranu dok ne osetite da je dobro istegnuta, tako u savijenom položaju. Glavu lagano okrenite ka strani gde vam je otvoreni dlan na krevetu, i budite u tom položaju 10 do 12 udisaja. Ponovite vežbu sa levom nogom i desnom rukom.

Relaks nogu

tri_cudotvorna_joga_polozaja_za_lepsi_san_4

Podignite noge na zid i telom formirajte latinično slovo "L". Ispravite leđa, a ruke ili ispružite iznad glave, ili prekrstite u dlanovima na svojim plućima. Lagano udišite i izdišite vazduh nekoliko minuta.

Yoga Nidra - tehnika duboke relaksacije...

Osetićete kako vas napetost napušta, posebno ukoliko ste ceo dan bili na nogama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.