Nada joga – jedinstvo kroz zvuk

Reč nada označava zvuk, a joga – jedinstvo. Sve oko nas je u stanju vibracije.

Sve stvara zvuk – svaka ćelija, svaki organ, svako telo. Čak i misli vibriraju, tj. stvaraju zvuk. Neke zvukove možemo da osluškujemo i čujemo, a neke ne, iako  ti zvukovi postoje.

Usredsređenjem na neki objekat, zvuk ili sliku, možemo doživeti stanje duboke meditacije. Tom iskustvu teže posvećenici i svi oni kojima su duhovno otkrovenje i evolucija primarni tokom životnog putovanja. Dušanka Radosavljević je svoje duhovno putovanje započela u Satjananda (Satyananda) ašramu u Grčkoj. Njeno inicirano ime je Swami Savikalpa Saraswati i naš je vodič na putu saznanja o Nada jogi. U tehniku Nada joge uputila ju je Swami Sivamurti Saraswati koja je osnovala ašram u Grčkoj, koji pripada Satjananda školi joge.

Satjananda joga je holistička praksa utemeljena u drevnoj filozofiji, namenjena celokupnoj ličnosti, a ne samo fizičkom telu. Ona je spoj drevnih saznanja i savremenog stila življenja. Nastala je kao refleksija na potrebe savremenog čoveka za zdravljem, blagostanjem, harmonijom, duhovnim razvitkom… Drevna učenja i saznanja savremenim potrebama prilagodili su učitelji: Swami Sivananda, Swami Satyananda, Swami Niranjanananda i Swami Satyasangananda. Tehnike Nada joge koriste se u Satjananda joga tradiciji. Reč nada označava zvuk, a joga – jedinstvo. Sve oko nas je u stanju vibracije. Sve stvara zvuk – svaka ćelija, svaki organ, svako telo. Čak i misli vibriraju, tj. stvaraju zvuk. Neke zvukove možemo da osluškujemo i čujemo, a neke ne, iako  ti zvukovi postoje.

"Od detinjstva sam osetljiva na zvuk. Doživljavala sam ga kao sredstvo emotivnog izraza, a kasnije sam završila i  muzičku školu. Sve to me je dovelo do spoznaje tehnika nada joge koju praktikujem od početka 90-ih do danas", reči su Dušanke Radosavljević koja svoje umeće prenosi svima koji žele da se upuste u putovanje ka središtu svoga bića.

Pomoću zvuka i vibracije moguće je dosegnuti stanje duboke meditacije,  ravnoteže, blagostanja, spoznaje… Svako biće ima sebi svojstven zvuk – zvuk sopstva, i teži otkrivanju tog zvuka. Nada joga tehnikom moguće je otkriti suptilnije nivoe vibriranja,  kao i njihov efekat na fizičko i energetsko telo, um i duh. Krajnji rezultat jeste spoznaja sopstvenog zvuka, zvuka svog bića koji najefikasnije balansira čakre, otklanja emotivne i fizičke disbalanse i dovodi biće u stanje harmonije.

Praktikovanje nada joge objedinjuje  nekoliko tehnika:  asane (položaji tela), pranajame (tehnike disanja koje bude životnu energiju – pranu ), svare (sware – muzičke note i vibracije koje stimulišu i pobuđuju energetske centre ili čakre), pevanje muzike uz drevne muzičke instrumente (prvenstveno sitar), mudre (pozicije prstiju i ruke) i meditativnih tehnika...

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.