Mudri položaji ruku

Mudre su položaji ili pokreti koji povezuju energetske tačke, tako da se zatvara energetski krug, što olakšava protok vitalne energije. Mudre takođe poseduju snagu da otvore kanale u telu koji povezuju telo sa svešću.

Simboli i gestovi fokusiraju i osnažuju naš duh, kao što asane (yoga položaji) osnažuju naše telo. Mudre su gestovi ili simboli najčešće napravljeni rukama, koji nas uvode u određeno stanje svesti. Dodirujući svaki prst na određeni način mi stimulišemo marme, koje su energetske tačke na fizičkom nivou tela i time stvaramo terapijski efekat.

Dlan je predstavnik 5 elemenata (panca tatve) koji su odgovorni za stvaranje našeg tela i svega što nas okružuje. Pet prstiju se odnosi na 5 elemenata i 5 primarnih organa tela:

  • Palac – element prostora (Akasa tatva), mozak.
  • Kažiprst – element vazduha (Vayu tatva), pluća.
  • Srednji prst – element vatre (Agni tatva), pluća.
  • Domali prst – element vode (Djala tatva), bubrezi i creva.
  • Mali prst – element zemlja (Prithvi tatva), srce.

Dodirujući svaki prst na određeni način možemo otvoriti kanale ka individualnim organima. Dodirivanjem prstiju možemo stvarati različite uticaje na telo kombinujući različite elemente. Na primer, ako nam je telo pregrejano, ako je pojačan element vatre u telu, tada spajanje palca i malog prsta (ujedinjenje elementa prostora i zemlje) može smanjiti temperaturu (agni). Takođe, možemo usmeriti kretanje prane (energije) prema gornjim ili donjim delovima tela. Ako istovremeno dodirnemo palac leve i desne ruke i kažiprst leve i desne ruke tada smo zatvorili energetski krug laganih elemenata (prostor i vazduh), tako da ćemo osetiti kako se disanje odvija više u gornjem delu grudnog koša i kako se prana diže na gore i osećamo snagu u gornjem delu tela. Isto tako, ako spojimo palčeve, domale i male prste leve i desne ruke zatvorili smo krug teških elemenata (prostor, zemlja i voda ), osetićemo kako se disanje snažnije odvija u donjem delu grudnog koša, a energija i snaga se kreću preme dole.

Mudre se koriste u pranayami (vežbe disanja),afirmacijama, molitvama i mantrama. One se koriste da ojačaju vizualizaciju i meditaciju. Sve mudre izvodimo istovremeno sa obe ruke. Neke se izvode svakom rukom zasebno, a neke spojenim rukama. Mudre je poželjno izvoditi po 45 minuta (ili 3 puta po 15 minuta) jednom mesečno ili po potrebi. Pre primene mudri dobro je posavetovati se sa učiteljem yoge.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.