3 važna principa za pravilno vežbanje joge: evo koju grešku treba odmah da ispravite

Umesto da na joga praksu gledate kao na bojno polje u kome se krvnički borite sa sopstvenim telesnim, emotivnim i mentalnim slabostima, treba na nju da gledate kao na (samo)istraživačko unutrašnje putovanje koje počinje i uspostavlja se na joga prostirci, a nastavlja se u svakodnevnom životu.

Peđa Gnajtić, joga instruktor, objašnjava koja je zapravo svrha joge u životu savremenog čoveka i tri principa koja su važna za ispravno bavljenje jogom.

Posle 25 godina bavljenja jogom iskustveno sam shvatio da je najveća vrednost joge u adekvatnom praktikovanju, koje je održivo (bar) na duže staze, ako ne za ceo život To je jedini način da prevaziđete svoje sopstvene slabosti koje vas vuku (neodoljivom gravitacionom silom) u trans uslovljenog uma i patnju. A sada, idemo na detaljnije objašnjenje o tome šta karakteriše adekvatnu joga praksu.

Umesto da na joga praksu gledate kao na bojno polje u kome se krvnički borite sa sopstvenim telesnim, emotivnim i mentalnim slabostima, treba na nju da gledate kao na (samo)istraživačko unutrašnje putovanje koje počinje i uspostavlja se na joga prostirci, a nastavlja se u svakodnevnom životu. Radi se o nepristrasnom stavu znatiželjnog unutrašnjeg posmatranja (kako deluje um) što je kamen temeljac u građenju stabilne i održive joga prakse. Pa, opet, mnogi ga uopšte ne razumeju i, samim tim, potpuno preskaču u svojoj praksi. Izgleda da je neuporedivo lakše stremiti pokušavanju da poboljšate sebe, a ne da neposredno sagledate i ukapirate gde grešite u odnosu sa sobom i onim što vam se dešava.

Da li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li treba slušati muziku dok radimo jogu? Da li joga može da se nauči iz knjige... i druga pitanja!

Namera proizilazi iz pogleda, ili osnovnog stava, i zato je presudna, pošto upravo od nje najviše zavisi na šta će se vaša joga praksa svesti – tj. gde ćete završiti sa njom.

Evo primera. Ako imate cilj da: (pre)naglasite postignuće savršenog poravnanja u finalnim oblicima asana, jer verujete da će jedino tada energija slobodno da poteče i transformacija da se desi; ili vežbate svakog jutra od 4h do 6h, jer ste pročitali da ćete tako imati najbolje rezultate; ili svaki čas radite, kao pripremu, pet krugova pozdrav suncu, jer mislite da će vas baš to najbolje pripremiti za glavnu praksu; ili obavezno glasno mantrate mantru Om, jer (pobogu) to svi jogiji rade; ili dišete neku od pranayama na samom početku, jer tako su vas učili; ili obavezno radite i stoj na glavi u sklopu prakse, zato što je to kralj svih asana, bar tako piše u jogičkim spisima; ili radite joga nidru, pošto verujete da ništa ne može da vas opusti tako dobro; ili praktikujete meditaciju u lotos pozi, kao završnicu, jer će vam baš ona zaokružiti praksu; ili primenjujete bilo šta drugo što mislite i verujete da treba bespogovorno da sledite – dakle, to samo govori da ste motivisani ozbiljnom (gotovo snajperskom) namerom da ovladate i prevaziđete sopstvene slabosti i probleme kako bi, pak, postigli ideal – tj. savršeno zdravlje, mir, sreću, blaženstvo, ili slobodu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.