Malasana za povratak u sadašnjost

Malasana nas vraća u sadašnji trenutak, na potpuni doživljaj dešavanja u telu.

Na sanskritu postoje različiti nazivi za ovu veoma korisnu asanu, poput, utkasane, mandukasane ili namaskar. Malasana je jednostavana ali veoma korisna asana za kukove, kičmeni stub, mišiće nogu.

Način izvođenja:

Uđemo u položaj čučnja (utkasana), trudimo se da su stopala na podu. Nagnuti se blago napred smeštajući dlanove ispred na pod. Kada osetimo stabilnost u čučnju, ispružimo ruke ispred grudnog koša dok su dlanovi spojeni. Sa udahom gurati snažno dlan o dlan, a laktovima gurati kolena u stranu. Zadržati dah nekoliko sekundi, pogled je usmeren prema plafonu ili na tačku između obrva. Sa izdahom dlanovima ići napred ispružajući ruke i snažno kroz usta ispuštamo vazduh, izgovarajući zvuk "paaaa". Ovakav snažan i zvučan izdah pomaže nam da se oslobodimo napetosti iz grudnog koša i stomaka i potpuno opustimo mišiće. Ponoviti vežbu tri puta. Ukoliko je teško spustiti pete na pod u čučnju, treba pete spustiti na pomoćnu prostirku sa zadatkom da se iz dana u dan postepeno povećava maksimum pa prostirka više neće biti potrebna.

Dobrobiti asane:

Malasana nam pomaže da istegnemo mišiće vrata i donjeg dela leđa. Ovaj položaj "podmazuje" kukove čineći ih pokretljivijim i opuštenijim. Dok laktovima guramo kolena u stranu, istežemo unutrašnje mišiće butina i toniramo stomačne mišiće podstičući varenje. Redovnim praktikovanjem ove asane telo postaje snažnije, a mišići i zglobovi fleksibilniji. Malasana nas vraća u sadašnji trenutak, na potpuni doživljaj dešavanja u telu.

Marija Božić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.