Lekovitost finih tonova

Kada mi vibriramo skladno i nežno, to oseti i naše okruženje.

Zvukove prirode često zamenjujemo zvukovima svetskih metropola i modernih tehnologija, zaboravljajući onaj iskonski, a dovoljno snažan odjek prirode koji se nalazi u svakome od nas. Zbog podložnosti agresivnim vibracijama koje nam donosi svakodnevica i životni tempo, postajemo manje osetljivi na sve one fine i suptilne tonove koji nas okružuju i od kojih smo, zapravo, satkani. Svojom vibracijom zvuk deluje na naše ćelije, organe, na celo telo i što je najvažnije - na naše celokupno biće. Direktnim delovanjem na ćelije mozga zvuk deluje na naše kognitivne, emocionalne i telesne funkcije. Zar to nije dovoljan razlog da mu vratimo važnost koja mu pripada? Da se zapitamo koliko presudnu ulogu zvuk zauzima u našim životima?

Trebalo bi bar jednom dnevno da se osamimo, udaljimo od gradske vreve i visokih tonova svakodnevice i da ćutimo i osluškujemo, kako svet oko sebe, tako i sami sebe. Ko zna šta bismo sve u tišini čuli i otkrili. Ne smemo zanemarivati snažne zvukove tišine. Možda bismo došli i do nekih odgovora na pitanja koja svakodnevno i bezuspešno postavljamo. Oni su tu, u nama, ali ih mi ne čujemo.

Zvuk deluje na ćelijskom nivou. Različita istraživanja idu u prilog tome. Koliko je zvuk delotvoran pokazuje i primer da ukoliko ravnu površinu pokrivenu peskom tretiramo zvukom, ona će se reorganizovati u razne obrazce koji mogu biti simetrični, povezani ili potpuno raštrkani, a to sve zavisi od frekvencije zvuka, jačine i kvaliteta izvora koji odašiljemo. Složićemo se oko toga da smo kao vrsta ipak suptilniji od peska. Pevanje i muzika koju slušamo na sličan način može delovati na naše telo - opuštajući ga ili osnažujući.

Zvuk deluje preko svesnosti, harmonizacijom desne i leve hemisfere mozga, deluje na krvni pritisak, cirkulaciju, disanje i druge važne procese koji se odvijaju u telu. Zahvaljujući mnogobrojnim naučnim istraživanjima o delovanju zvuka, činjenicama možemo da potkrepimo i značaj koji muzika ima na naše telo. S obzirom na to da se telo sastoji od 80 odsto vode, a voda na zvuk deluje kao odličan zvučni i vibracijski provodnik, jasno nam je koliko je njegovo delovanje značajno. Zvuk ima sposobnost da prolazi kroz bilo koji oblik materije, a voda kao veoma jak i dobar provodnik omogućava dobru međustaničnu komunikaciju što daje snažnu moć delovanja zvuka na našem ćelijskom nivou. Naše telo vibrira, a na nama je da mu pomognemo i učinimo sve da ono vibrira što skladnije. A kada mi vibriramo skladno i nežno, to oseti i naše okruženje. I to je onda ona skoro magijska moć dobrih vibracija.

Zvuk je važan vid lečenja. Sve ono što je u nama i sve ono što nas okružuje nalazi se u međusobnoj komunikaciji i teži da bude u harmoniji. Pitagora je to utvrdio krajem 6. veka, a mi u 21. još uvek imamo dileme. Pitagora je smatrao da je zvuk u vidu muzike važan u primeni lečenja. Kao što i hrana može biti naš lek ali i otrov, i zvuk ima slične osobine. Ukoliko ne vodimo računa o onome što unosimo u svoje telo i šta sve deluje na njega u toku dana, kako možemo očekivati od tog istog tela da nam služi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.