Kraljica svih vežbi: ovo radite svaki dan i vratite organe u ravnotežu

Ublažava simptome menopauze, vraća organe u pravi položaj, umiruje um - ova asana je vežba za celo telo!

Čovekovo stalno uspravno držanje, u kombinaciji sa sedelačkim životom, oslabljenom trbušnom dupljom i muskulaturom, uzrok su "spuštenih" unutrašnjih organa i izvor teških funkcionalnih poremećaja. Jogiji tvrde da se stojem na glavi, odnosno ispiranjem mozga velikom količinom krvi, osim poboljšanja svih funkcija mozga, uklanjaju i brojni spazmi krvnih sudova koje su uzrok velikom broju glavobolja. Asana sveće umiruje um, ublažava stres i depresiju, sprečava i olakšava tegobe proširenih vena, pročišćava pluća, stimuliše rad štitne žlezde, prostate i trbušnih organa, isteže ramena i vrat, potpomaže mršavljenju, poboljšava kretanje limfe, opušta mišiće nogu i zadnjice, pozitivno utiče na probavu, ublažava simptome menopauze, smanjuje umor i uklanja nesanicu.

"Onog trenutka kad se uspravio i počeo razmišljati, homo sapiens se definitivno odvojio od životinjske vrste, ali je na glavu natovario mnoštvo zdravstvenih problema."

Zanimljiva je to i duhovita opaska dr Dietmara Dorbandta, nemačkog jogija starije generacije na jednom kursu joge za poslovne ljude u japanskom gradiću Kamakuri.

Podmladite celo telo iznutra i spolja: evo kako joga odlaže proces starenjaPodmladite celo telo iznutra i spolja: evo kako joga odlaže proces starenjaJoga je namenjena ljudima svih životnih doba, a naročito pomaže onima koji žele da vrate mlčadolikost i uspore proces starenja!

Svoju tezu ilustrirao je nizom primera, a počeo je problemima venske cirkulacije, koja je čovekovim uspravnim položajem prisiljena svladavati gravitaciju i pojednostavljeno rečeno zavisna je od radu.

Sve to još dobro funkcioniše kod ljudi koji se dovoljno kreću, ali za intelektualce, koji previše sede, stezanja mišića su nedovoljna da bi osigurala venama normalnu brzinu protoka krvi, što uzrokuje akumulaciju venozne krvi u nogama i slabu cirkulaciju u organima abdomena.

Ali, problemi cirkulacije za "sedećeg intelektualca" tu se ne završavaju.

Zbog nedovoljnog kretanja otežana je cirkulacija u arterijama, posebno prema mozgu koji, kao veliki potrošač kiseonika, ima potrebu za dodatnim prilivom krvi. Nakon navodnog "evolucijskog uspravljanja", počeli su još neki problemi.

Recimo, kod četveronožnih životinja organi trbušne šupljine ne spuštaju se. Čovekovo uspravno držanje, u kombinaciji sa oslabljenom trbušnom dupljom i muskulaturom, uzrok su "spuštenih bubrega", "spuštenog želuca", creva itd, što može biti izvor teških funkcionalnih poremećaja.

Zanimljivo je da ima sledbenika joge koje tvrde da su redovnm izvođenjem vežbi poput stoja na glavi ili sveće (uz vežbe za jačanje trbušne muskulature), uspele potpuno izbjeći operacije zbog spuštenih organa koje su se činile nužnima.

S obzirom da će većina lekara ipak odbaciti tu mogućnost, ostaje nam čekati da istorija prakse ili medicine daju jednoga dana definitivan odgovor.

Japanski judaš Hisashi Tsuzawa, svetski prvak, praktikovao je pre borbi nekoliko minuta da dubi na glavi tvrdeći kako mu to neverojatno povećava koncentraciju. Kada mu je lekar ruskog tima pripomenuo da time gubi krv iz mišića ekstremiteta, Tsuzawa je odgovorio: "Možda, ali borba se dobija – mozgom".

Jogiski lekari tvrde da se ispiranjem mozga velikom količinom krvi, osim poboljšanja svih funkcija mozga, uklanjaju i brojni spazmi krvnih sudova koje su uzrok velikom broju glavobolja.

Nije zato čudno što je odavno već vežba stoja na glavi proglašena "kraljicom svih vežbi". Nezgodno je jedino što zbog nešto složenije tehnike izvođenja, "kraljica" baš i nije za široku upotrebu.

SVEĆA ili Sarvangasana

Ovo je inače jedna od najpoznatijih i najklasičnijih asana u jogi. Izvorni naziv ove asane na sanskrtu znači "vežba za celo telo" (sarva = sve, anga = udovi). CeO je niz prednosti i dobrobiti koje praktikovanje Sarvangasane donosi organizmu.

 • umiruje um
 • ublažava stres i depresiju
 • sprečava i olakšava tegobe proširenih vena
 • pročišćava pluća
 • stimuliše rad štitne žlezde, prostate i trbušnih organa
 • isteže ramena i vrat
 • potpomaže mršavljenju
 • poboljšava kretanje limfe
 • opušta mišiće nogu i zadnjice
 • pozitivno utiče na probavu
 • ublažava simptome menopauze
 • smanjuje umor
 • uklanja nesanicu


Andre Van Lysebeth, jedan od vodećih evropskih joga autoriteta, ističe da je svojim specifičnim inverzivnim položajem, jako savijenim vratom i stimulisanjem štitne žlezde, sveća idealna vežba za postizanje vitke linije. Brojne jogičke škole potvrđuju povezanost ove asane, zdravlja štitne žlezde i regulacije telesne težine.

Sarvangasana spada u pozicije takozvane inverzije, a upravo one odlično rasterećuju kičmu, posebno njen donji deo. Osim toga, sveća je odlična za poboljšanje cirkulacije u cijelom telu, što je često boljka kod osoba koje puno vremena provode u istom položaju, bilo da se radi o sedenju ili stajanju. Sarvangasana se kao terapeutska metoda koristi u slučajevima astme, neplodnosti i upale sinusa.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.