Koliko smo dobro, kada nismo dobro: vežba koja otkriva stanje vaše duše

Ulazak u određenu joga pozu nije samo izazov za naše fizičko biće. Joga nas uči fleksibilnosti duha i kultiviše naše misli i na taj način suptilno i lagano menja naše stvove i pomera granice.

Mesto dešavanja i inspiracije: Ashtanga centar – radionica povijajućih položaja unazad, divne Laruge Glejzer (Laruga Glaser).

Povijajući položaji unazad podrazumevaju izvijanje grudnog dela kičme unazad. Npr. most, jedan od najpoznatijih izvijajućih položaja, mnogi su radili kada su bili mali, bez imalo straha. Sada kada smo veliki, i radimo most, zbog izvijanja pluća dolazi do otežanog protoka vazduha, a to podrazumeva strah, neretko i paniku kod početnika u ovom položaju. I koliko god dugo da vežbamo ovaj položaj, uvek je prisutna ta neka, bar mala doza straha, nelagodnosti, bar na početku, dok ne pronađemo udobnost u položaju.

Uklanja blokade u telu, sprečava bolest tkiva i negativnost: zašto odmah treba početi sa vežbanjem Jin jogeUklanja blokade u telu, sprečava bolest tkiva i negativnost: zašto odmah treba početi sa vežbanjem Jin jogeRazličite Jin joga poze stimulišu i uklanjaju blokade u miofacijalnim meridijanima tela. Ovo ima efekat balansiranja unutrašnjih…

U tim, nekada samo sekundama straha ili samo nelagodnosti, vežbamo kako da budemo dobro. Verujem da je lako onom monahu koji živi sam među planinskim obroncima da bude dobro i da bude dobar, ali u civilizaciji u kakvoj danas živimo, to je ozbiljan izazov. Koliko smo zapravo dobri prema drugima, onda kada nama nije dobro? Koliko imamo strpljenja, empatije, koliko smo spremni da pomognemo drugome, onda kada nama nije dobro? To je nešto što nam zapravo govori koliko smo „dobro“. A u međuvremenu, uvek možemo sebe svesno da dovedemo u neki jogički položaj koji će nas izmestiti iz sopstvene zone komfora, tek da vežbamo, da i tada budemo dobri prema sebi i prema drugima. Da budemo dobro i kada nismo dobro.

Izvor: Sensa

Baya Bangue Namkosse

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.