Koji je vaš tip yoge?

Želite da razvijete snagu i fleksibilnost ili da naučite kako da umirite um i uklonite stres? Među različitim stilovima ove drevne istočnjačke veštine odaberite onaj pravi.

Leđa izvijena u luk, noga zabačena iza glave ili stopala prepletena u nemogućem položaju lotosa. Je li to donedavno bilo i vaše viđenje yoge? Testiranje sopstvenih granica svakako je jedan aspekt ove drevne istočnjačke veštine, ali s druge strane, yoga uključuje i svesno i vrlo lagano izvođenje određenih položaja, odnosno asana. Između ovih krajnosti mnoštvo je tehnika, znanja i veština koji se prepliću sa filozofijom o jedinstvu uma, duha i tela. Ako ste pre desetak godina u Srbiji poželeli da uđete u taj svet, nije bilo problema: yoga je bila jednoznačna i svima je bilo jasno da je reč o vežbama sličnim istezanju koje prati svesno disanje. Ako danas poželite da se bavite yogom, neizbežno se postavlja pitanje: kojom?

Kako na Istoku postoje različite škole i učitelji ove filozofije i veštine, tako se i na Zapadu sve više izvorno učenje prilagođava potrebama savremenog čoveka. U zavisnosti od toga šta želite da postignete, smirenje uma i relaksaciju ili kondiciju i ublažavanje telesnih tegoba, ili želite svesnost tela, birajte između različitih smerova od ashtange i power yoge do kriya yoge. Ako ne znate šta te reči znače, naš kratki vodič pomoći će vam da to otkrijete.

Šta je zajedničko svim pristupima yogi?

Svesnost kao specifična sposobnost čoveka da nečemu pridaj eposebnu pažnju, da bude svesno prisutan.Yoga je trening koncentracije. Da biste lakše shvatili, probajte da se koncentrišete na svoje desno stopalo jedno šezdeset sekundi. Osetite svoje desno stopalo i ništa više - pažnja će vam verovatno popustiti nakon samo nekoliko sekundi. Yoga pomaže da održite pažnju čemu god se posvetili. Opuštanje je svesno smanjivanje nepotrebne i nekontrolisane telesne napetosti. Svesnost i opuštanje u yogi idu jedno uz drugo. Bez svesnosti i opuštanja, vežbe bi bile obične fizičke aktivnosti. Uvedite i svesno disanje i sve se pretvara u moćnu alatku za treniranje tela i uma.

Hatha yoga

Hatha yogu mnogi pogrešno smatraju jednom od škola vežbanja yoge. Međutim, ona je zapravo svojevrsna osnova filozofije yoge. Ta reč odnosi se na ukupno telesno usavršavanje, pročišćavanje i usredsređivanje sa ciljem da se telo pripremi za meditaciju i ulazak u višu svest. Pojam hatha nastao je spajanjem dveju sanskritskih reči: ha, što znači sunce, i tha, što znači mesec. Drugim rečima, ona obuhvata dva suprotna uticaja koja, kada su u ravnoteži, rezultiraju savršenim zdravljem čoveka.

Međutim, na Zapadu se izraz hatha koristi za stil yoge u kojem se vežbe izvode polagano, nadovezujući se jedna na drugu u opuštajućem ritmu. Cilj te vrste vežbe je povećanje gipkosti tela, jačanje mišića i povećanje snage, uz istovremeno uklanjanje fizičke i psihičke napetosti, a rezultat je duboka relaksacija. ''Budući da je reč o umerenoj fizičkoj aktivnosti, preporučuje se gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vežbati i mlađi i stariji, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Oni pokrete izvode do nivoa vlastitog ograničenja. Onoliko koliko mogu. To je sasvim dovoljno. Postepeno se napreduje.'' Naučno je dokazan pozitivan učinak ove discipline na kardiovaskularni, disajni i lokomotorni sistem. Budući da se u ovom stilu uče i specifične vežbe disanja, kao i upravljanje svesti prema unutrašnjim stanjima, hatha yoga preporučuje se i onima koji žive stresno. Naime, otpuštanje fizičke napetosti preduslov je za mogućnost izvođenja yoga vežbi disanja koje energizuju telo i dovode ga u ravnotežu - objašnjava Dragan Lončar, učitelj yoge. Više informacija možete naći na adresi www.vidyayoga.net.

Ashtanga

Ashtanga zapravo znači osmokraka yoga. Vežbanje asana, odnosno položaja, samo je jedan od krakova celovitog filozofskog sistema yoge.

Ashtangom se objašnjava sveukupnost yogijskog pristupa životu koji obuhvata i meditaciju, koncentraciju, disciplinu, pravilno disanje, moralnost, pročišćavanje i proučavanje svetih spisa,  kaže Tom Hoppel, učitelj yoge u studiju Yogasanas u Budimpešti. Ipak, u današnje vreme ta reč označava jedan od najtradicionalnijih stilova vežbanja koji je istovetan u celom svetu. Reč je o vrlo dinamičnoj i zahtevnoj veštini u kojoj se položaji izvode u neprekidnom sledu, od tzv. pozdrava suncu, preko stojećih do sedećih asana. Modernom svetu K. Patthabi Jois je preneo ashtanga sistem vežbanja koji se i danas praktikuje i prenosi u Ashtanga Yoga Institutu u Mysore-u u Indiji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.