Kako nam joga pomaže u obilju informacija

Kako da u vreme suvišnih informacija uz praktikovanje joge dođemo do mere i istine...

Živimo u doba koje nam je maksimalno olakšalo komunikaciju i u kome primamo hiljade poruka dnevno, ali nam je istovremeno i teško da se snađemo u toj šumi informacija i na kraju ostanemo uskraćeni za istinu i za ono što nam zapravo treba. Iako reč komunikacija pretpostavlja da imamo nešto zajedničko sa sagovornikom, na zapadu je preovladala forma nad suštinom tako da je mnogo važnije kako komuniciramo i kroz koje kanale nego o čemu komuniciramo. Veoma često je primarno da komunikacija bude nešto što može da nam zaokupi pažnju, da nas zabavi i da nam nešto proda. U potrošačkom društvu je teško znati šta je istina a šta ne i koja informacija je vredna toga da bude memorisana u naš hardver, a koja bi trebalo da bude odstranjena.

I za zapadne i istočne filozofe pitanje prirode znanja je ključno već vekovima. Neki filozofi su tvrdili da možemo znati samo ono što opazimo svojim čulima, dok su drugi tvrdili da se sve znanje već nalazi u našem intelektu i da ne možemo znati više od toga. Kako god bilo i gde god znanje ležalo, ostaje nam večno pitanje istinitosti onoga što znamo. U Joga Sutrama Patanđali tvrdi da postoji pravo znanje i pogrešno znanje, a da se ključ za razlikovanje nalazi u našoj svesnosti.

Nažalost, naši uvidi mogu često biti zamagljeni opsenama impresija, profanim distrakcijama i eskapizmom ili obećanim iskustvima kao što su filmovi, kompjuterske igrice, kockanje... Veliku ulogu u odvlačenju naše pažnje imaju i poruke koje obećavaju bolju budućnost: finansijski prosperitet, promene na fizičkom planu za koje mislimo da će nam poboljšati kvalitet života i tako dalje. Nakon svih poruka kojima smo bombardovani ostajemo u čauri nedovoljnosti pokriveni ćebetom osećaja da nismo dovoljno dobri.

Rene Dekart je tvrdio da je suština ljudskog bića njegova sposobnost da misli i dok odvaja telo od uma, Patanđali čini sasvim suprotno premisom da kroz praktikovanje joge dozvoljavamo umu da duhovno transcendira i dostigne viši nivo intelekta. Ovo jedinstvo misli, osećanja i akcije nam dozvoljava da dotaknemo svoju unutrašnju mudrost, da vidimo istinu koja na kraju može glasiti: "Mislim, osećam, delujem - dakle postojim."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.