Kako jogom i aromaterapijom održavati balans čakri

Protok energije kroz čakre treba da bude neometan, a u tome mogu da nam pomognu joga i aromaterapija...

Reč "čakra" potiče iz sanskrita, drevnog indijskog jezika, i predstavlja "točak" i "okretanje". Za čakre se veruje da su centri životne energije, svetlosti, i da su odgovorne za zdravlje našeg duha, tela i uma.

Ponekad se dogodi da jedna ili više čakri budu van ravnoteže, odnosno blokira se protok energije koja kroz njih teče. Kada se to dogodi, osećamo se loše fizički, kao i emotivno. Zato pogledajte kako da održavate njihov balans uz aromaterapiju i jogu, i kako da negujte svoje centre životne energije...

Čakre - vrtlozi energije

Korenska čakra (Muladhara)

Prva, osnovna čakra koja leži na početku karlice. Deluje na količinu fizičke energije i volje za životom, sigurnosti i prizemnosti. Ako je blokirana - blokirana je i čovekova vitalnost. Negujte je joga pozom ratnika, i mirisom vetivera.

Sakralna čakra (Svadhisthana)

Čakra kreativnosti, emotivne stabilnosti i prilagodljivosti, koja se nalazi otprilike tri prsta ispod pupka. Mirisom mandarine i uz preklopljenu špagu (upavišta konasana) sprečite blokiranje ove čakre.

Solarni pleksus (Manipura)

Ova solarna čakra nalazi se u predelu želuca, u solarnom pleksusu. Blokirana veoma utiče na naše samopouzdanje, snagu, i gubimo svrhu... Zato je osvežavajte mirisom limuna, i uvrtanjem kičme u sedećem položaju, odnosno joga pozom Ardha Matsyendrasana.

Srčana čakra (Anahata)

Temelj ove čakre je ljubav, i ona je takođe i posrednik ostalim čakrama, jer se nalazi u sredini, u području srca. Nemojmo dozvoliti ovoj čakri da zastane, njoj prija miris eukaliptusa, i joga poza kobra.

Čakra anahata je životni centar ljubavi...

Grlena čakra (Vishuddha)

Nalazi se u podnožju grla, odgovorna je za ekspresiju bića, razgovor, i sluh. Ukoliko ovu plavu čakru želite da negujete aromaterapijom i jogom da se ne bi blokirala, treba joj lavanda i most joga poza.

Istina grlene čakre...

Čeona čakra ili treće oko, oko mudrosti (Ajna)

Utiče na intuiciju, donošenje odluka i na mestu je spajanja uma i tela, u sredini iznad korena nosa. Za njeno očuvanje praktikujte početni položaj joge, kod poznatu pod nazivom "turski sed" i aromaterapiju mirisom vanile.

Krunska čakra (Sahasrara)

Čakra duhovnosti, preko koje dolazimo u dodir sa svojim višim "ja" kanališući energiju univerzuma. Blokirana nepovoljno utiče na samopouzdanje i dovodi do osećanja besmislenosti života. U joga pozi lotus i mirisom jasmina ne dozvolite zastoj protoka energije ove važne čakre.

Ovde pročitajte o psihologiji čakri...

Milica Gudžulić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.