Kako joga utiče na plodnost i trudnoću: iskustvo jedne mame i jogine

Dobrobiti joge za plodnost i ceo organizam - iskustvo iz prve ruke!

Prema podacima američkog nacionanog udruženja, neplodnost postaje sve češća pojava, s obzirom na podatke da se jedan od osam parova bori sa začećem i ostankom u drugom stanju. Ovo često može voditi ka pritisku u odnosu, frustracijama i pojačanom nivou stresa. Uzimajući u obzir da postoje razni faktori neplodnosti, jedan od glavnih je povećan nivo stresa i anksioznosti, piše Yumama.

Kako joga umanjuje stres

Učitelj joge i mama iz Johanesburga, Mendi Voker, počela je da se bavi jogom pre mnogo godina, i shvatila koliko to umanjuje anksioznost (i celokupno stanje organizma). Prirodno je ostala trudna u 39. godini života, i veruje da je joga imala ogroman uticaj na njeno začeće, a i održavanje trudnoće nakon 35. godine.

Joga vežbe od 10 minuta koje možete da radite kod kuće: podižu IMUNITET i štite vas tokom epidemije virusa (VIDEO)Joga vežbe od 10 minuta koje možete da radite kod kuće: podižu IMUNITET i štite vas tokom epidemije virusa (VIDEO)10 minuta dnevno za snažniji imunitet - joga vežbe koje tokom epidemije virusa možete da radite kod kuće!

Vežbanje joge ojačava vezu duha i tela, a vas ohrabruje da postanete svesni svog trenutnog zdravlja - kako mentalnog, tako i fizičkog. Kroz serije vežbi disanja i opuštajućih poza, joga izaziva "relaksirajući odgovor" u vašem telu. On vas dovodi do stanja sreće, mira i opuštenosti, što podstiče reproduktivnu funkciju kod žena. "Zdravo i izbalansirano telo je ključno za održavanje zdrave trudnoće", rekla je Mendi.

Sa druge strane, skora američka studija, vođena od strane doktorke Alis Domar, pokazala je da visok nivo hormona stresa - kortizola može imati dosta negativnih fizioloških efekata na telo, i to ne samo na hormonski balans, već i na one hormone koji utiču direktno na plodnost. Dobra vest je da joga pomaže da se nivo kortizola smanji u telu.

Iskustvo iz prve ruke

"Shvatila sam da je joga najbolja stvar koju sam radila da umanjim stres i da ostanem u kontaktu sa sopstvenim telom, da balansiram emocije i hormone, i da povećam nivo energije. Nažalost, postoji mnogo dezinformacija o jogi, i ljudi su previše zaplašeni da pokušaju. Ipak, najvažnije je traženje pravog učitelja i prave vrste joge za vas. Cilj je da se lagano upustite u to, pojavljujući se na prostirci jednom sedmično, makar samo sat vremena", rekla je.

Mendi veruje da redovno praktikovanje joge umanjuje stres zbog konstantnog pokušavanja ostanka u drugom stanju, pojačava sreću i uzbuđenje u životu. "Ovo je jako važno za one koji prolaze kroz bilo kakvu vrstu lečenja neplodnosti. Pomaže vam da izbalansirate klinički pritisak svih aspekata i pokušaja začeća, te pravi ogromnu razliku", dodala je.

3 važna principa za pravilno vežbanje joge: evo koju grešku treba odmah da ispravite3 važna principa za pravilno vežbanje joge: evo koju grešku treba odmah da ispraviteUmesto da na joga praksu gledate kao na bojno polje u kome se krvnički borite sa sopstvenim telesnim, emotivnim i mentalnim…

Dobrobiti joge za plodnost

Glavne dobrobiti vežbanjem bilo Jin ili Vinjasa joge jednom sedmično sa iskusnim učiteljem:

- Naučićete da dišete i krećete se na određeni način, i da se oduprete stresu. "U životu, trudimo se da izgradimo neutralan put, koji nam omogućava da stresno reagujemo na razne okidače. Drugim rečima, postaje nam uobičajeno da koristimo simpatički nervni sistem, koji podstiče lučenje kortizola i adrenalina, i iscrpljuje nam energiju", objasnila je Mendi.

Međutim, joga ovo neutrališe tako što podstiče telo da koristi parasimpatikus - povezan sa osećajem mira i opuštenosti. Što više učimo da se oslonimo na parasimpatički deo nervnog sistema, mirniji smo i lakše se kontrolišemo. Ovo stanje uma podstiče odmor i obnavljanje, što je jako važno za uspešno začeće.

- Bićete više usaglašeni sa sopstvenim telom i koristiti ga kako biste preusmerili stresnu reakciju. S obzirom na to da pojačan nivo kortizola i adrenalina uzdrma sve ostale hormone, učenje da ostanete mirnog uma i pronađete više mira imaće ogromnog efekta na hormone koji utiču na plodnost.

- Naučićete koje joga poze regulišu hormone. Na primer, stav na ramenima i poza "riba" pomoći će da regulišete rad štitaste žlezde.

- Konstantno ćete biti u kontaktu sa onim što se događa unutar vašeg tela i uma, te ćete lakše uspostaviti balans. To dozvoljava prirodnom osećaju lakoće i strujanja da se uspostavi u organizmu, a uz to većini žena pomaže da kasnije prigrle majčinstvo.

Drugi uticaji joge na organizam

- Smajuje krvni pritisak - osnovnu komponentu plodnosti i zdrave trudnoće

- Balansira osećanja, reguliše žudnju i umanjuje zavisnosti. "Sve to se dešava potpuno prirodno", rekla je Mendi. Kako se vaš endokrini, digstivni i nervni sistem reguliše jogom, prirodno ćete lakše spavati, imati potrebu za zdravom hranom, i biti raspoloženi da budete intimni i opušteni sa svojim partnerom.

Izvor: Yumama

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

11/07/2020 Sandra Pusica
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.