KAKO DA RAZVIJETE ŠESTO ČULO: Dobijte krila za hodanje kroz život

Propriocepcija ili, kako se često naziva, „šesto čulo” je naš senzorni sistem kojim osećamo položaj svog tela i pokreta u odnosu na prostor, ali i posebnog dela tela u odnosu na celinu.

 Morate li da pogledate u tu šolju kafe dok je odvajate od usta i spuštate na sto? Koliko brzo se snađete da u mračnoj prostoriji pronađete prekidač za svetlo a da ni jednom ne udarite u nameštaj? Ako mislite da možete još lakše da dišete, možete li još lakše da hodate? I za kraj ovog mini upitnika, šta ako taj laganiji hod utiče na laganiji dah i obrnuto?

Poput disanja ili kretanja, naše telo svakodnevno obavlja toliko različitih zadataka o kojima, na svu sreću, ne moramo ni malo da razmišljamo niti posebno učimo kako da ih radimo. Priroda se samim svojim okruženjem već postarala da ih naučimo i razvijemo, isto tako i da svedemo na minimum one funkcije koje nam nisu najneophodnije. Jer, našoj je prirodi princip efikasnosti jedan od važnijih, a u svetu u kojem živimo lako možemo da preživimo i ako hodamo pogleda uperenog u zemlju. Samo, zamislite osećaj da možemo da se kroz svet i život krećemo podignute glave, bezbolnije, gracioznije, laganije, kao da imamo krila. Ili neko šesto čulo pomoću kojeg ne moramo da se brinemo da li ćemo nešto proliti, oboriti, udariti, saplesti se ili razviti hronični bol u leđima.

Pročitajte još:

3 NAČINA DA PROBUDITE ŠESTO ČULO: Kako da pojačate svoje prirodne ekstrasenzorne moći

Najviša istina šestog čula: zašto treba da dopustimo intuiciji da nas vodi kroz život

Ako primetite ove znakove, intuicija vas na nešto upozorava: evo kada treba da poslušate moćno šesto čulo

Propriocepcija ili, kako se često naziva, „šesto čulo” je naš senzorni sistem kojim osećamo položaj svog tela i pokreta u odnosu na prostor, ali i posebnog dela tela u odnosu na celinu. Za razliku od tradicionalnih čula, vida, sluha, dodira, mirisa, ukusa, proprioceptivne informacije najčešće doživljavamo na podsvesnom nivou i kao deo same naše ličnosti.

Ko je ikada vežbao pravilno držanje i graciozan hod sa knjigom na glavi zna koliko jednostavan zahtev gledaj ispred sebe dok hodaš može da bude izazovan. Probajte ako do sada niste, i bez knjige zna da bude teško. Ili još jednostavnije, ustanite i zauzmite stopalima paralelan stav u širini kukova, a da ne pogledate u pod. Ni jednom. Tek kada se smestite pogledajte u svoja stopala. Da li su zaista paralelna jedno drugom?

Doživljaj sopstvenog tela

Proprioceptivne informacije u svakom trenutku putuju od mišića, ligamenata i tetiva do mozga koji iznova dorađuje prikaz mape našeg tela. Pozicija, držanje, kretanje. Sve to mozak koristi da zapamti obrise tela i gde se ono nalazi u odnosu na prostor, kako bismo svaki sledeći put sa ponovljenim pokretom trošili sve manje energije. Ali ne kroz čulo vida ili dodira, već kroz naše superčulo doživljaja sopstvenog tela i prostora, propriocepcije.

Zaista ne želimo da svaki put moramo da razmišljamo o tome gde treba da nam bude jedno stopalo u odnosu na drugo da bismo hodali. Ili kako da ustanemo i ostanemo stabilni. Sve dok nas, najčešće, bol ili povreda ne dovedu u situaciju da uopšte otkrijemo, a onda i razvijamo, svoje čulo propriocepcije i bavimo se pokretom na ovaj način. Ali propriocepcija nije povezana samo sa hodanjem i stajanjem.

Nedovoljno razvijeno čulo propriocepcije dovodi se u vezu sa bolovima u donjim leđima i bolovima u telu uopšte, hiperaktivnošću i poremećajem pažnje, skoliozom, problemima vratnog dela kičme. Ramena povlačimo do ušiju usled stresa, međutim, hronično podignuta ramena do ušiju nosimo usled nedovoljno razvijenih senzornih sistema, čula na koja smo zaboravili.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.