Joga vežba ratnik: asana virabhadrasana zateže butine i vraća telo u ravnotežu

Dobrobiti asane ratnik su višestruki - isteže mišiće grudnog koša, ramena, vrata, stomaka i prepona, jača mišiće ramena i ruku, kao i mišiće leđa i jača i isteže butine i skočne zglobove.

Ovo je jedan od mojih omiljenih naziva položaja u jogi. Mada će se mnogi zapitati otkud položaj ratnika, kada nas joga uči da bi trebalo da budemo smireni, nenasilni, da prihvatimo sve što život pred nas stavi (i lepo i ružno), a opet da se ni za šta ne vezujemo. Aktivni su mišići u čitavom telu i borba je u njemu ostati dugo, a zadržati stabilnost i udobnost. Borba je sa mislima koje se tada javljaju. Borba je sa sopstvenim dahom. Ali, kad malo bolje razmislite, tako je, u stvari, u svakom joga položaju.

Zapravo, celo vežbanje se svodi na jednu neprestanu borbu sa samim sobom - od trenutka kad treba da se motivišemo da uopšte dođemo na čas, a zatim i iz položaja u položaj. I kad još malo proširimo sliku, shvatimo da je ceo naš život jedna borba i da smo svi mi u biti ratnici, ali da to nije nužno loše.

Dobrobiti: isteže mišiće grudnog koša, ramena, vrata, stomaka i prepona; jača mišiće ramena i ruku, kao i mišiće leđa; jača i isteže butine i skočne zglobove.

Način na koji ja najviše volim da zauzmem ovaj položaj je iz Tadasane.

1. Stanite na početak prostirke u položaj Tadasana, podignite jednu nogu i zakoračite unazad. Grudni koš i kukovi bi trebalo da vam ostanu paralelni sa kraćim krajem prostirke.

Joga vežba dijamant: asana za bolje varenje...

2. Savijte nogu koja je napred, tako da koleno bude iznad skočnog zgloba. Naići ćete na instrukcije gde se insistira da butina bude paralelna sa podom, ali mene to u početku ne bi mnogo brinulo, kao ni kasnije. Ova akcija će možda zahtevati da noga pozadi malo sklizne unazad. U svakom slučaju, ako je potrebno, popravite razmak između stopala.

3. Spustite petu stopala koje je pozadi na pod i okrenite stopalo ka spolja, pod uglom od 45 stepeni. Ako ne može da bude pod uglom od 45 stepeni, odustanite odmah od ovog položaja... Sreća te se stvari u jogi menjaju. Svidelo se to nekom ili ne, znanja koja danas posedujemo o anatomiji i fiziologiji menjaju našu praksu. Danas znamo da postoje i te kakve individualne razlike u građi kostiju, zglobova, rasporedu i sastavu mišićnih vlakana i da zaista ne samo da ne moramo, već i ne možemo svi sve da izvedemo, a pogotovu ne na isti način.

Tako da samo spustite petu na pod pod kojim god uglom da vam odgovara. Moja preporuka je da stopalo ne bude mnogo otvoreno ka spolja, jer kad se okrećete kukovima ka napred, više se rotirate u kolenu, što može da izazove bol, tako da ćete ga zaštiti time što stopalo okrenete ka unutra. Ako vam uopšte ne prija za koleno, kuk, skočni zglob ili neki drugi deo tela, ne morate ni da spustite petu na pod. Neka ostane stopalo na prstima i radite položaj oko kog nema sporazumnog sanskritskog imena, ali ćete ga naći na engleskom pod imenom high lunge/crescent lunge.

4. Na kraju, kad smo završili sa donjim delom tela, preostaje nam „samo" da podignemo ruke iznad glave. Pazite da sa rukama ne podignete i ramena. Svesno ih spustite, a vrat izdužite. Šake mogu da budu spojene, rastavljene ili u nekoj mudri, kako god vašem telu u tom trenutku prija.

Izvor: Sensa

Sanja Čolić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.