Joga položaj za stimulaciju štitne žlezde: položaj lotosa u Sarvāṅgāsani

Ūrdhva Padmāsana predstavlja jednu od težih asana i bilo bi poželjno da savladate stoj na glavi pre nego što pokušate da je uradite.

Položaj lotosa u Sarvāṅgāsani jedna je od težih asana...

Nakon praktikovanja ove asane preporučuje se da za užinu popijete šolju mleka ili voćnog soka. Položaj lotosa koji se izvodi u stoju na glavi predstavlja jednu od težih asana i bilo bi poželjno da savladate stoj na glavi pre nego što pokušate da je uradite.

Đala neti: jednostavna jogička tehnika ispiranja nosa...

1. Lezite na leđa, podignite noge i karlicu od poda u polusveću i podbočite se rukama kako biste bili što stabilniji. Savijte levu nogu u kolenu i stavite je na butinu desne noge u položaj polulotosa, a zatim polako savijte i desnu nogu u kolenu i prebacite preko levog zgloba. Polako uđite u položaj lotosa.

2. Izdisajem spustite položaj lotosa prema glavi. Prekrštene noge su paralelne sa podom. Pazite da pri tom ne savijate donji deo leđa. Istezanjem kukova uvis držimo kičmu ravnom.

3. Udisajem maknite ruke iz položaja podržavanja leđa i održavajući ravnotežu položite dlanove ispruženih ruku na kolena. Ruke su ispružene i podupiru noge u položaju lotosa Padmasana.

Dobrobiti: Urdhva Padmasana pročišćava mokraćne kanale, jača kičmu i vratne pršljenove. Stimuliše rad štitne žlezde, bubrega i organa za varenje. Ubrzava cirkulaciju.

Napomena:
Pre izvođenja zahtevnijih položaja konsultujte se sa svojim lekarom i instruktorom joge. Ovaj položaj zahteva duže bavljenje jogom i obavezna je priprema celog tela pre nego što ga napravimo. Ne izvodimo položaj kod hiperfunkcije štitne žlezde, visokog krvnog pritiska, povreda vratnih pršljenova i kičme.

joga-polozaj-za-stimulaciju-stitne-zlezde-polozaj-lotosa-u-sarvangasani_1

slikalink_sensa_holisticke_terapije

Izvor: Sensa

Maja Popov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.