Joga lica za opuštanje i smanjenje bora: Evo kako da je sami uradite

JOGA LICA ZA OPUŠTANJE PO METODI ANJE ŠARGIN!

Nekima će možda biti privlačna i joga lica, o kojoj sam razgovarala sa našom saradnicom, instruktorkom joge lica Anjom Šargin. Anja upozorava da su mišići lica, kao i mišići na telu skloni da budu u stanju grča, napetosti i nedovoljne fleksibilnosti i da nam prouzrokuju povećano stresno ponašanje. Kaže da je dovoljno „samo da uzmemo u obzir da je to predeo glave, mesto gde se nalazi naš mozak, od koga sve polazi. O tome koliko vežbe za lice prirodno balansiraju naš hormonalni sistem govori i podatak da direktno deluju na žlezde epifizu i hipofizu, što je i naučno dokazano od strane neurohirurga. Kada se prvi put rade vežbe za lice, mnogi ljudi prvo otkrivaju mišiće za koje nisu ni znali da ih imaju, jer ih nikad nisu koristili, odnosno, korišćeno je samo 10 odsto mišića u procesu žvakanja. I ovo je uvek prvi korak za njihovo osvešćivanje, a potom i oslobađanje od napetosti.”

JOGA LICA SPREČAVA STARENJE: ovo je vežba za brisanje bora u predelu usanaJOGA LICA SPREČAVA STARENJE: ovo je vežba za brisanje bora u predelu usanaJoga lica je zdrav način da koža izgleda mladoliko, a evo kako se radi vežba za eliminisanje bora u predelu usana!

Interesantno je da je naše telo, kako Anja objašnjava, pravo skladište emocija, onih koje nismo do kraja preživeli i otpustili. Kao takve, kaže, uvek pronalaze mesto u telu i ostaju tamo, a da mi toga nismo svesni. Anja Šargin smatra da se na površini uvek javlja hronična mišićna napetost kao opomena. Dodaje i da „je poznato da je naše lice ogledalo našeg zdravlja, i svaka promena na koži lica u vidu akni, osipa, izraženih bora ili pigmentacije jeste opomena da se unutar organizma nešto događa i da je sam energetski balans poremećen, jer na našem licu se nalazi mesto glavnih organa od kojih svaki nosi svoju emociju. Spazam određeneg dela lica zna da bude prisutan kako usled emocija tako i usled neaktivnosti tog mišića. To se najbolje pokazuje kada osoba krene sa primenom vežbi za lice, jer tada dolazi do bržeg eliminisanja napetosti i emocija.”

Pojedine vežbe lica može svako da primeni, ukoliko poznaje princip vežbanja, ali postoje i one za koje je neophodno vođstvo instruktora, zbog njihove složenosti i različitog delovanja na anatomiju lica. Sagovornica objašnjava i da neke vežbe nisu preporučljive za određeni problem ili oblik lica, s obzirom na to da mogu napraviti bore na drugim mestima i dovesti do preteranog jačanja mišića lica, te je stoga preporuka da se uvek prvo ode kod iskusnog instruktora joge, koji je u mogućnosti da uradi dobru dijagnostiku lica, a onda i da napravi pravi program vežbi.

JOGA LICA ZA OPUŠTANJE PO METODI ANJE ŠARGIN

Nekoliko vežbi možemo raditi dok smo u kući zauzeti nekim kućnim obavezama, kao i dok smo na radnom mestu, s obzirom na to da nam za njih nije potrebno ogledalo. Takva je vežba poljubac, gde idemo glavom unazad i namestimo usne kao da hoćemo da poljubimo nekoga. Poljubac treba da bude jači i time glasniji, sa ciljem jače kontrakcije mišića vrata. U vežbi kruženja jezikom oko usana, potrebno je da usne blago otvorimo ili da budu zatvorene i da kružimo jezikom oko usana na jednu i drugu stranu nekoliko puta. Ova vežba smanjuje nazolabijalnu boru.

Izvor: Sensa

Lena Sudar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.