Joga je umetnost preobražaja

Do 7. veka naše ere, suštinska shvatanja, prakse i rečnik joge bili su utvrđeni, uz različitosti i razrade koje traju i danas.

Izložba "Joga: Umetnost preobražaja" (u daljem tesktu Joga), koju je u Vašingtonu organizovala galerija Arthur M. Sackler, u okviru institucije Smithsonian, izaziva divljenje izvanrednim kulturnim nasleđem Indije. Istovremeno, ona popularizuje iskorak u učenjačkom istraživanju joge.

Eseje u bogato ilustrovanom katalogu pisali su mahom naučnici okupljeni oko organizacije Proučavanje moderne joge (Modern Yoga Research): Dejvid Gordon Vajt, Džejms Malinson, Jozef Alter i autor knjige "Telo joge" (Yoga Body) - Mark Singlton, sa kojim smo obavili i ekskluzivni intervju. Proučavanje moderne joge, kao i ova izložba, imaju za cilj da istraže jogu kao drevnu praksu koja se značajno menjala kroz vreme i prostor.

Obim izložbe je pozamašan: prikazani su predmeti u rasponu od kamenih skulptura iz hramova, preko medicinskih rukopisa, pa do eksponata koji ilustruju razvoj i preobražaj joge u 20. veku i u Indiji i na Zapadu. Svi zajedno, ovi predmeti pružaju dovoljno dokaza da joga nije samo jedna od šest aštika, odnosno pravovernih škola hinduističke filozofije, kao što nije ni samo duhovna praksa ili sistem telesnog vežbanja.

Spajanjem izrazito raznorodnih eksponata, izložba "Joga" preispituje stroge kategorije tradicionalnog i savremenog, visoke i pop kulture, autentičnog i izmišljenog. Kao ilustraciju navedenog, možemo uzeti dva eksponata sa izložbe. Jedan predstavlja skulpturu božanstva Bhairava (jedne od manifestacija Šive, na sanskritu: Zastrašujući), koja je krasila hinduistički hram iz 13. veka. Drugi primer je razglednica s početka 20. veka koja prikazuje "jogija" na krevetu od eksera. Iako veoma suprotna, ova dva eksponata prikazuju shvatanje joge koje je bilo novo, svako u svom vremenu. Bhairava, vrhunsko klesarsko delo iz vremena Hojsala dinastije u Karnataki daje sliku o tome kako je pravoverni hinduizam uključivao nova, prestupnička učenja tantričke joge. Razglednica jogina na ekserima, koju su štampali baptistički misionari, s druge strane, svedoči o tome kako je Zapad nekada predstavljao jogina, hinduizam i Indiju uopšte - kao oličenje nazadnosti i sujeverja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.