Hatha joga: revitalizujuće sredstvo za telo i um

Nina Lazić, sertifikovani instruktor integralne joge grada Njujorka, u Beograd se vratila zahvaljujući ljubavi, pa je rešila da sve svoje znanje o Hatha jogi prenese na one koji žele da revitalizuju svoj um i telo.

U uglu kafića na Terazijama, zagledana u telefon, sa aurom mira oko sebe sedela je Nina Lazić, milih, toplih očiju i sa svežinom koju iz nekog razloga donose osobe koje su se skoro vratile sa Zapada.

Nakon razmene širokih osmeha i dodira naših duša, Nina je počela priču o svom putu - od Beograda, preko Njujorka, Praga, Pariza. A onda se sticajem okolnosti na kratko vratila u Beograd i srela Srđana Jovanovića, bivšeg profesionalnog košarkaša koji je sada instruktor transformacione joge.

Nina Lazić je sertifikovni instruktor sa Instituta integralne joge grada Njujorka, najstarije joga škole u Americi, osnovane 1960. godine, po dolasku Šrija Svamija Satčidanande u Njujork. Po završetku škole, Nina je radila i pri samom institutu. U Pragu je bila vlasnik Cocoon joga studija, a jogu je učila i u Parizu gde je živela nekoliko godina pre dolaska u Beograd.

Na prvi pogled krhka i nežna, Nina mi je strastveno pričala o Kalari tehnici u koju se zaljubila slučajno, a posvetila joj se ciljano. „U Indiji se po najvećim vrućinama ova tehnika vežba satima," pričala je, oživljavajući u mojoj glavi žuto indijsko nebo, užareno sunce i snagu tela i volje jedne mlade želje da savlada sebe i ograničenja svog tela.

Kalari koji Nina uči je u tradiciji Gurukala C.M. Šerifa iz Kerala Kalarippayaatt akademije, u gradu Kanur, Kerala, Indija. Kalarippayat (Kalari) južno-indijska borilačka veština, moćna je meditacija u pokretu, sestra joge i ajurvede. Kalari trenira telo, emocije i um. Osnovni Kalari i osnovno upoznavanje sa Kalarijem uključuje: lohe, kalugal, vadivu i Kalari vanadanam.

Lohe predstavljaju vežbe zagrevanja iz budističke tradicije Kalarija. Ima ih 96, ali se prilikom zagrevanja radi uglavnom njih 15 do 30. Kalagul, zamah nogama (leg swings), jesu jedinstvene vežbe gde se telo uči da diše, nađe ravnotežu i stabilnost. Takođe se pročišćuju energetski kanali, nadiji. Vadivu, životinjske poze (animal postures) pojavljuju se u svim Kalari formama i deluju veoma blagotvorno na telo i um, dok se radi na koncentraciji i odlučnosti.

Kalari Vandam ili Kalari Pozdrav (Salutation) je prva i osnovna sekvenca koja se uči (par vezanih pokreta, udaraca i životinjskih poza).

U Beograd je Ninu vratila ljubav i sada je sve veštine koje je savladala udružila sa svojim suprugom Srđanom, osmišljavajući časove joge koji revitalizuju telo i um.

Nina je sva znanja skupila i u svom studiju ih primenjuje prema potrebama polaznika. Ona podučava integralnu Hatha joga koja je sveobuhvatni sistem lične transformacije - fizičke, psihičke, emocionalne i duhovne. To je naučni sistem, koji objedinjuje različite grane joge sa ciljem da doprinese kompletnom i harmoničnom razvoju pojedinca. To je tradicionalna indijska joga, joga bez zapadnih primesa.

Pogodni kako za početnike, tako i za one koji se jogom već bave, časovi obuhvataju zagrevanje, asane (fizičke vezbe), joga nidru (duboku relaksaciju), pranajamu (vežbe disanja) i uvod u meditaciju.

Učenici se podstiču da svaki položaj prilagode sebi, u odnosu na uzrast i zdravstveno stanje. Balansirajući rad i opuštanje u pozi, otkrivamo optimalan protok energije za postizanje veće fleksibilnosti, snage i koncentracije. U čas su uključeni i predlozi za vežbanje joge kod kuće, u skladu sa individualnim potrebama i saveti iz prirodne medicine. Uz vežbanje ovih asana oseća se priliv energije i entuzijazma.

Pogledajte asane za buđenje energije: most varijaciju i bočnu dasku.

Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.