Joga bez dilema: kako održati živi interes u joga praksi

Da li vaše interesovanje za jogu vodi do nekog cilja ili ne? Razmislite, kakve ciljeve sebi postavljate.

Interesovanje za jogu, kao što znamo, vrtoglavo raste iz godine u godinu. Taj interes se, naravno, odnosi na jogu kao sredstvo do ovog ili onog cilja, a ne na jogu kao idealnu priliku za povezivanje sa istinom o tome ko i šta smo mi stvarno. Jedno je kada se zainteresujemo za jogu zbog budućih koristi koje očekujemo da dobijemo, a drugo je kada nam se probude radoznalost i želja za dubljom svrhom joge koja se ogleda u daleko širem kontekstu. Međutim, nešto je sasvim treće kada se osposobimo da održimo, dovoljno dugo, živi interes u praksi joge, tako da možemo da uvidimo i proživimo sve što neophodno, kako bismo došlo do istinske transformacije našeg odnosa sa sobom i svetom. Drugim rečima, kako bismo iskustveno došli do onoga što joga stvarno jeste u svom najdubljem smislu.

Satva joga: buđenje Višeg Ja...

Biti zainteresovan za jogu zbog zdravstvenih koristi i uopšte nije loša stvar, čak naprotiv, to je jedna od svrha joge. Ono što je problem ukoliko jogu svedemo na puko sredstvo do ovih ili onih rezultata, jeste da ćemo zanemariti (prevideti) živi proces joge, fundamentalno važan unutrašnji stav sa kojim pristupamo praksi, kontekstu, i mnogim drugim finesama koje su presudne za uspostavljanje pravih uslova, bez kojih nećemo biti u stanju da odemo dublje sa površine.

Ako jogu doživljavamo kao pilulu koju spremno gutamo samo zato što očekujemo da će nam posle biti bolje, onda to neće valjati. Ukoliko smo zainteresovani za jogu zato što mislimo i verujemo da će nas to osloboditi ove ili one boljke, straha, fobije, apatije, nesigurnosti, osećaja tromosti ili besmisla, neće dugo proći dok jednostavno ne dignemo ruke od joga prakse i čežnjivo pogledamo kako da se uhvatimo za nešto drugo, treće itd. Kako god da okrenemo, ako praktičnoj primeni ne pristupimo na odgovarajući način, od samog početka, stvar neće upaliti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.