Iza straha - meditacija u pokretu: 6 asana za penjače

Freeclimbing nas poput meditacije uči da budemo prisutni u svakom momentu - da ne razmišljamo o tome šta će se dogoditi, da verujemo da će sve biti dobro i da sve teče...

Freeclimbing, odnosno, sportsko penjanje predstavlja savladavanje uspona isključivo veštinom i snagom sopstvenog tela uz korišćenje prirodnih neravnina na steni.

Kod ove sportske discipline cilj nije popeti se na najveću visinu, odnosno, potpuno je nevažno da li je stena visoka 3 m ili 1000 m. Ono što je važno je težina određenog dela stene (smera) koji se penje. Često se dešava da penjači moraju da penju i na one delove stena koji vam se u prvom trenutku čine nemogućim za popeti, a nisu uopšte visoko, kao što su previsi, plafoni stena i vertikale, naizgled glatke kao staklo.

Budistički sveštenik štiti hram: 3 budistička qigong položaja za vaše telo - vaš hram

Dok se penjete, ne mislite ni na šta drugo, osim na to kako da "popnete" smer i da nakon toga uživate u svom uspehu. Zato je ovo disciplina koja angažuje um na sličan način kao meditacija.

Svesnost misaonih obrazaca dok održavate ravnotežu i prevazilazite napore stvara mir u umu, pomaže nam da se bolje fokusiramo i da relaksirano prevaziđemo nove izazove ne samo na steni, već i u životu. Takođe, kao i u meditaciji, dok ste na steni suočeni sa tim tanušnim ivicama, bolje upoznajete svoju ličnost, prisutni ste u trenutku i učite da verujete sebi. Pomerajući sopstvenu granicu mogućeg, dok savladavatete prepreke, sjedinjujete psihološku stabilnost i potpuno učešće svih mišića.

Asane za penjače

Kao i u jogi, i u freeclimbingu postoji zahtev za postizanjem ravnoteže i balansiranjem tela. Obe aktivnosti nam pružaju mogućnost da vidimo svet iz drugog ugla, da pređemo granice koje mislimo da postoje i da se vratimo sebi kada smo bili deca - bez straha, spremni da posle svakog pada ponovo ustanemo i nastavimo sa žarom i radoznalošću kao da se ništa nije desilo


1. Gomukhasana - Pomaže u povećavanju pokretljivosti ramena, isteže i oslobađa napetost u ramenima, kukovima i kolenima.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_1

2. Asana uspavanog goluba - Isteže kukove, gluteuse i slabine. Ova asana je odlična da pomogne penjačima da kukove više približe steni i da dosegnu veće visine.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_2

3. Sasamgasana - Oslobađa napetost u leđima i ramenima, vratu i rukama. Odlična asana za one koji drže konopac penjačima i gledaju uvis, jer su im posebno napeta ramena.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_3

4. Purvottanasana - Jača noge i ruke, isteže ramena i otvara grudni koš.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_4

5. Delfin poza - Isteže ligamente, mišiće zadnje lože i mišiće nogu, jača mišiće leđa i tetive pete.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_5

6. Prasaritha - Ova asana dosta znači penjačima jer dobro isteže prepone, zadnju ložu, gluteus i omogućava veće širenje nogu. Što su penjači fleksibilniji i gipkiji, više će im značiti za penjanje.

iza_straha_meditacija_u_pokretu_6_asana_za_penjace_6

Penjači imaju tendenciju da koriste mišiće leđa i ramena nesrazmerno u odnosu na grudne i pomoćne grudne mišiće, time često previše razvijajući mišiće agoniste a premalo razvijajući odgovarajuće mišiće antagoniste. Freeclimbing podrazumeva aktivnost i snagu celog tela, ali se stilovi penjanja razlikuju. Jogom istežemo umorne mišiće, ali što je mnogo važnije, pripremamo naše mišiće ZA određenu aktivnost.

Još jedna zajednička karakteristika joge i freeclimbinga je činjenica da je ravnoteža presudna i veoma značajna. I najmanji pokret može da izazove pad ili povredu. Preuzimanje odgovornosti i verovanje sebi je u osnovi i penjanja i joge. I za jogine i za penjače glavni pokretači su svesni napor, autentičnost, unutrašnja želja, otvorenost ka otkriću. Takođe, joga nas uči da budemo svesni svojih nogu i njihovog položaja, jer je to važno za izvođenje asana, kao što je važno za snalaženje na steni. Joga pojačava snagu i izdržljivost nogu, zbog čega se možete peti duže i sa više snage.

Freeclimbing tehnika nas poziva na izazov - ako ste mislili da postoje granice u tome šta vaše telo može i ako ste ih jogom srušili - pokušajte da se penjete snagom svog tela, da se pružate na previsima iznad ponora i da snagom svog uma osvojite visine koje su vam delovale neosvojivo. Noge i ruke drhte dok vas želja vuče sve više, i uprkos strahu smrtnika da možete pasti - dostižete božansko blaženstvo kada se popnete na vrh stene.

Izvor: Sensa

Nenad Kožul

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.