Istegnite kičmu

Uvrtanje na tlu opušta ledjne mišiće i jača centar za životnu radost.

Ako pažljivo posmatrate kako se igraju mala deca, primetićete da vole da se valjaju, kotrljaju i uvrću... To naravno nije slučajno, sva uvrtanja prava su blagodet i za kičmu i za celo telo, a prijaju i deci i odraslima, bez ikakvog starosnog ograničenja. Ovo uvrtanje koje izvodimo ležeći na ledjima predstavlja jednu
od omiljenih položaja većine vežbača yoge i poznato je pod imenom „Supta Udarakarshanasana“. Yoga učitelji preporučuju da svakodnevno izvodite ovu asanu bez obzira na to da li ste početnik ili iskusniji praktičar yoge.

„Ovaj yoga položaj deo je čuvene antireumatske serije koja se zove „Pawanmuktasana“, objašnjava yogi Fabijan (www.yoga.rs) i dodaje da uvrtanjem kolena istežemo pretežno krsta i slabinski deo kičme, a uvrtanjem glave na suprotnu stranu aktiviramo i ledjni i vratni deo kičme.

„Na telesnom nivou, ova vežba dubinski opušta ledjne mišiće, unapredjuje pokretljivost kičme i poboljšava varenje i rad creva, a doprinosi i „topljenju“ sala na kukovima. Takodje poboljšava dotok hrane i kiseonika u kičmenu moždinu i nervne početke kojih ima puno duž cele kičme. Na energetskom nivou, ova vežba uvijanja najviše jača treći energetski centar koji je smešten u solarnom pleksusu iznad pupka, centar naše životne energije i radosti koji se naziva manipura čakra.

Prilikom vežbanja možete pokušati da vizualizujete u predelu stomaka loptu žute svetlosti i osetićete toplotu koja se širi iz tog centra. Na mentalnom planu taj centar zatvara se neprestanim brigama. Stoga trudite se da budete prisutni u onome što radite svakog trenutka, a ne u brigama o budućnosti koje vam crpe energiju a ne rešavaju ništa“, podseća yogi Fabijan.

Način izvodjenja vežbe:

Lezite na ledja, raširite ruke u visini ramena i podignite butine na stomak. U tom tzv. „neutralnom položaju“ duboko udahnite, a sa izdahom spustite kolena na tlo, a glavu okrenite na suprotnu stranu. Ostanite nekoliko trenutaka u tom položaju i potpuno
se opustite. Potom se sa novim udahom vratite u neutralni položaj, a sa izdahom se uvrnite na drugu stranu. Ne zaustavljajte se u sredini nego lagano, svesno i sinhronizovano okrećite kolena na jednu, a glavu na drugu stranu. Sve vreme neka vam pažnja bude na kičmi, budite svesni njene uvijenosti celom dužinom.

Pripremila: Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.