Indija odlučila da zaštiti jogu od Zapada: 1500 asana u video bazi podataka predstavlja nacionalno znanje

Joga položaji, poznati pod nazivom asane, deo su tradicionalnog znanja Indije i zato će nacionalna digitalna biblioteka sprečiti nove slučajeve intelektualne krađe kakvi su zabeleženi na Zapadu.

Indijska vlada odlučila je da izabranih 1500 asana zabeleži u digitalnoj video bazi podataka kako bi osujetila krađu intelektualne svojine, preneli su svetski mediji 10. avgusta 2015. godine.

Digitalna biblioteka tradicionalnog znanja (Traditional Knowledge Digital Library - TKDL) koju je osnovalo indijsko Ministarstvo nauke i tehnologije već sadrži 250 joga položaja. Cilj ove akcije je da se spreči pokušaj patentiranja tehnika joge koje spadaju u drevnu filozofsku, duhovnu i fizičku praksu razvijenu u severnim delovima Indije pre skoro 5000 godina.

Zašto je adrenalinski umor toliko težak: 4 joga položaja za odmor i zdravlje...

Ostale asane biće snimljene i dodate u bazu podataka u narednih nekoliko meseci.

"Tada će svaki pokušaj da se patent svojata biti osujećen", kaže šef TKDL Archana Sharma.

Procenjuje se se da oko 300 miliona ljudi vežba jogu širom sveta, a najviše se na tome zarađuje u SAD - više od 27 milijardi dolara godišnje! S druge strane, više od polovine praktičara joge su Indijci, a ipak se u ovoj zemlji nije do sada organizovano pristupalo jogi. U industriji koja na svetu donese više od 80 milijardi dolara, Indija je imala učešće samo kroz male, nezavisne joga studije.

Maja Popov preporučuje: joga vežbe za ravan stomak i ubrzanje cirkulacije (VIDEO)...

Od 2001. godine, u Indiji ima pokušaja da se spreče zapadni biznismeni da zarađuju na drevnim tehnikama, ali je trebalo punih 14 godina da se u Digitalnu biblioteku tradicionalnog znanja počnu unositi i snimci asana.

Izvor: Lovesensa

indija_odlucila_da_zastiti_jogu_od_zapada_1500_asana_u_video_bazi_podataka_predstavlja_nacionalno_znanje_2

Priredila: Marija Mićanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.