Hormonalna joga: prirodan put do hormonalnog balansa

Energetska metoda koja kombinuje hatha, kundalini i energetsku jogu sa tibetanskim tehnikama disanja blagotvorno utiče na zdravlje i dugovečnost.

Dinah Rodrigues, diplomirani psiholog, učitelj joge i Qi-gonga, koja je godinama proučavala različite stilove joge, tehnike disanja, tibetanske energetske tehnike i njihov uticaj na fizičko i emotivno stanje žena, osmislila je jedinstveni terapijski metod.

Naime, u saradnji sa lekarima obavila je naučna istraživanja tokom kojih je ispitivan hormonalni status žena pre i posle praktikovanja određenih vežbi. Uočene su fantastične promene nabolje, te je Dina početkom devedesetih kreirala hormonalnu joga terapiju. U početku su predavanja održavana samo u Sao Paulu (Brazil), a danas širom sveta.

Naša sagovornica Renata Reiner, sertifikovana instruktorka hormonalne joge, kaže da osamdesetogodišnja Dina i dalje putuje i drži seminare, što je dovoljan dokaz da tehnika blagotvorno utiče na zdravlje i dugovečnost.

Renata Reiner se profesionalno bavi hormonalnom jogom od 2009. godine. Pre toga je bila učitelj Sivanada joge, koju je držala u Yoga Vidja centru u Minhenu. Tamo se i upoznala sa osnovama hormonalne joge (u originalu Terapia Hormonal para Menopauza) i odmah završila edukaciju kod Dine Rodrigez u Diseldorfu.Trenutno živi i radi delimično u Minhenu, a delimično u Opatiji, i širom regiona drži seminare hormonalne joge.

Na početku razgovora Renata nam je objasnila razliku između hormonalne i ostalih vidova joge. "Hormonalna joga nije novi stil, već ciljana terapija koja se koristi kod određnih zdravstvenih problema ili preventivno. Ona je kombinacija različitih joginskih tehnika. Kao i svaku terapiju, treba je sprovoditi svesno i s dužnom pažnjom. Namenjena je prvenstveno osobama koje imaju hormonalni disbalans, ali je preventivno mogu vežbati sve žene nakon 35 godine."

Ipak, ona ne sme da se praktikuje bez stručnih uputstava. Svaka osoba je različita i iskusni instruktor procenjuje u kojoj meri, koliko često i na koj način ona treba da upražnjava hormonalnu jogu. Na samom početku, kao i kod homeopatije, može da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, što je jedan od razloga zbog kojih nije preporucljivo vežbati bez nadzora instruktora.

"Kod izvođenja asana u hormonalnoj jogi koristi se tehnika disanja bastrika KD (kako ju je nazvala Dina) kojom aktiviramo sopstvenu energiju i istovremeno energetske centre (čakre) na suptilnom nivou usklađujemo sa endokrinim sistemom na fizičkom nivou. Na taj način telo samo počinje da stimuliše produkciju hormona.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.