Flow joga: meditacija u pokretu

Ko god poželi da vežba jogu, prvo će se susresti sa mnogim različitim stilovima, koji su zastupljeni i kod nas. Hatha, flow, aštanga, power, bikram yoga... izbor je veliki, a na nama je da proučimo koristi svakog pojedinačnog stila kako bismo odabrali ono što nam najviše prija.

Flow joga, odnosno joga u pokretu, nas na idealan način uvodi u meditaciju i ujedno nas priprema za suočavanje sa svim životnim izazovima. Osim toga, ona jača mišiće i ligamente, povećava izdržljivost i koncentraciju, a ukoliko se izvodi većim intenzitetom i brzinom, može da dobije karatkter kardiotreninga.

Flow joga zapravo predstavlja dinamičko izvođenje Hatha joge, i svaki stil koji se izvodi u pokretu spada u flow jogu. Međutim, osim što reč flow objedinjuje različite dinamičke joga stilove, istovremeno flow joga postoji i kao zaseban stil, koji je izgrađivan poslednjih decenija. Zoran Zrnić, instruktor joge iz joga studia Hipokrat u Novom Sadu, nam je pojasnio razlike između različitih stilova i ujedno nas je uputio u benefite flow joge kao zasebnog stila.

„Flow joga, čiji je sanskritski naziv vinyasa, je jedan od stilova dinamičkog načina vežbanja Hatha joge. Karakteristika ovog stila, koga često nazivaju slobodan stil, je što se sekvenca asana formira po želji uz poštovanje osnovnih pravila izvođenja asana. Svaki čas može da bude različit i odabir asana zavisi od cilja koji želimo da postignemo konkretnim vežbanjem."

Većina ljudi u svetu danas praktikuje vežbanje hatha joge i svi poznati stilovi koji u sebi sadrže fizičko vežbanje uz osvešćeno disanje (pranajamu) pripadaju hatha jogi. Ona može da se izvodi statički i dinamički. Ono što obično zovemo hatha joga su statički izvođene asane kod kojih se vežbač postavlja u određeni položaj u kom ostaje 30-90 sekundi (ili duže) uz osvešćeno disanje i usmeravanje pažnje na deo tela koji jača, isteže illi uvrće. Za izvođenje ovakvih asana potrebna je velika preciznost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.