Da li je ćutanje lekovito: šta je MOUNA i kako može da promeni život

ad smo u mogućnosti da kroz mounu pretočimo deo našeg misaono zasnovanog identiteta i da se umirimo udobno u tom znanju, tada se otkriva svet koji je mnogo ispunjenijii bogatiji nego što to naši umovi mogu da pojme.

Način na koji razmišljamo o sebi, drugima i o svetu, najvećim delom stvoren je kroz reči i razgovor. Međutim, ukoliko nađemo vreme za mounu (tišinu) možemo otkriti jedan bogatiji, ispunjeniji svet…

Na sanskritu reč mouna (grubo prevedena) znači "tišina". U svom najosnovnijem značenju može se praktikovati kao ćutnja. Mouna se često uvodi tokom joga retreat prakse kao određeni period u toku dana za ćutanje i, na naprednim nivoima, kao višednevna ćutnja.

Joga poza za opuštanje: odmorite na brz i jednostavan način uz balasanuJoga poza za opuštanje: odmorite na brz i jednostavan način uz balasanuKada su vam neophodni odmor i pauza, balasana je najbolje rešenje.

Mnogima je sama ideja ćutanja, čak i na samo nekoliko sati, zastrašujuća: u umu odzvanjaju pitanja poput "Ali kako ću komunicirati?" i "Kako ću ja bez razgovora?"

U stvarnosti, veliki deo onoga kako mislimo o sebi, drugima i svetu, stvaramo kroz komunikaciju. Razgovor o i u vezi proživljenog, formiranje mišljenja i slaganje drugih sa nama ili ne, stvara izražen osećaj identiteta i na taj način odražava koncept zasnovan na našem umu o tome kako mi sebe doživljavamo. Potom naši umovi stvaraju misli kojima se taj impuls širi…. i pre nego što smo i razmislili, mišljenje o tome ko smo diktiraju naše misli i naši razgovori sa drugima. A mi smo se u njemu u potpunosti izgubili.

Praktikovanje Hatha joge priprema nas da zakoračimo u ovaj prostor tišine putem asana (joga položaja) tako što telo održava u formi i zdravo bez neprijatnosti i bola da odvuku pažnju uma, i putem Pranayama balansira se protok energije kroz telo, koji će na kraju stvoriti tišinu u telu i umu, i uvesti nas u stanje Pratyahara (povlačenje svih čula). Ovo je mesto odakle mouna započinje svoju magiju.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.