Čakre - vrtlozi energije

Ljudsko telo ima suptilniju strukturu od fizičkog nivoa, veruju istočnjaci. Ona se sastoji od neuništive životne energije koja hrani naše biće i spaja nas s izvorom egzistencije. Ta se snaga manifestuje u sedam preseka.

U današnje vreme svedoci smo susretanja Zapada i Istoka. Načini života karakteristični za te dve strane sveta se prepliću: Zapad žudi za duhovnošću Istoka, a Istok nestrpljivo očekuje šarenilo, liberalnost i mogućnost izbora Zapada. Na našoj strani sveta sve su nam bliži pojmovi poput meditacije, joge, ajurvede. Upravo nam ta istočnjačka tradicija govori kako čovek nije samo telesno biće nego i biće ispunjeno vitalnom, neuništivom životnom energijom. Sudeći po sve većoj popularnosti gorenavedenih sistema, sve više verujemo u neopipljivo.

Ako verujemo da smo energetska bića, sigurno nam maštu zagolica pitanje kako funkcionišemo na onom nivou suptilnijem od fizičkog. Naša životna energija, prema istočnjačkom verovanju, teče kroz niz energetskih kanala u telu i hrani ne samo naše fizičko već i duhovno, emocionalno i mentalno telo.

Ti se kanali susreću u sedam tačaka, energetskih vrtloga koje nazivamo čakrama. To nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, ali još stari vedski spisi govore da su ona direktno povezana s našim fizičkim telom, s krvotokom, sistemom žlezda s unutrašnjim lučenjem i pojedinim organima. Nalaze se duž kičme i transformišu životnu energiju, kojom opskrbljuju organizam za telesne, duhovne i misaone procese.

Glavni kanali

„Ljudsko telo ima finije strukture od fizičkog nivoa. One se sastoje od energetskih kanala. Poput sistema krvnih sudova koji na fizičkom nivou opskrbljuje i najudaljenija tkiva, ti kanali na energetskom nivou napajaju i najudaljenije ćelije. Kao što imamo glavne vene i arterije, tako imamo i dva glavna energetska toka: sunčev i mesečev kanal. Sunčeva energija, koja je topla, aktivira nervni sistem, mesečeva je hladna i umiruje ga. Čakre su preseci tih kanala“, kaže Jadranko Miklec, poznavalac istočnjačke filozofije i autor nekoliko knjiga o jogi, i objašnjava kako se poremećaji u energiji sa suptilnijih nivoa prenose na grublje.

Na primer, ako imamo strah za egzistenciju koji se manifestuje na području prve čakre, mogu se javiti problemi u organima vezanim za tu čakru (vidi dalje u tekstu). Ako, s druge strane, imamo poremećaj na mentalnom nivou, poput negativnih misli, to se može odraziti na energetskom nivou blokadama i manjkom energije.

„Mentalna napetost prenosi se na fizičku, posebno na nervni sistem, a kad je on napet, energija ne teče pravilno. Protok je optimalan tek kad je fizički nivo opušten. Drugim rečima, ako postoji krutost, energija se zaustavlja“, objašnjava Miklec. On zato preporučuje jogu i vežbe disanja koje pomažu u održavanju prohodnosti energetskih kanala. Svoj suptilniji nivo možemo negovati i na druge načine. Meditacija je jedan od njih. Dok meditiramo, smanjuje se mentalna aktivnost koja lančano povlači smanjivanje fiziološke aktivnosti, pri čemu napetost nestaje, kaže Miklec. Tako deluje i svaka molitva koja proizlazi iz srca i unutrašnje predanosti. Ona nas vodi u dublje nivoe našeg bića, a tada se spontano aktivira naša vitalna energija.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.