Čakra anahata je životni centar ljubavi

U srčanoj čakri, čovek donosi odluke "sledeći srce", a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti.

Četvrta čakra Anahata se nalazi u sredini grudnog koša u visini srca i u prevodu znači "neporažen, neoštećen, neokrnjen, nepobediv". Predstavlja životni centar ljubavi. Ona spaja donje tri čakre kroz koje smo povezani sa zemljom i gornje tri čakre kroz koje smo povezani sa kosmičkom energijom i nefizičkim.

Srčana čakra ujedinjuje mušku i žensku energiju koje su potrebne za kreiranje. Kada nije blokirana, ona transformiše energije zemlje i kosmosa i širi ih na ostale čakre, lečeći ih, a samim tim se dešava proces isceljenja čitavog tela. U čakrama ispod Anahate (Manipura, Swadhisthana i Muladhara), čovek je vezan zakonima karme, dok u srčanoj čakri, čovek donosi odluke "sledeći srce", a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti.

Anahata se otvara u uzrastu od 4,5 do 6,5 godina života deteta. Na fizičkom planu vezana je za srce i sistem cirkulacije, pleksus, pluća i čitavu zonu grudi. U endokrinom sistemu, Anahata je povezana sa grudnom žlezdom - timus - koja proizvodi bela krvna zrnca limfocite, a oni su deo imunog sistema i učestvuju u borbi sa zarazom. Na mentalnom planu obiluje emocijama ljubavi, nade i želje. Pruža toplinu osećanja, daje osećaj pripadnosti grupi, osećaj sopstvene vrednosti, umetničko izražavanje, toleranciju, zdravo rasuđivanje, otvorenost prema drugim ljudima. Boja je zelena a element je vazduh. Dve grane joge su odgovorne za srčanu čakru, Anahata joga i Bhakti, a i određene asane - pranayama i Ajapa Japa (ponavljanje svete mantre).

Kada nije balansirana na fizičkom planu se javljaju srčane tegobe, bolovi u grudima, probemi sa pritiskom, oboljenja pluća, problemi sa disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dela krsta, bolovi u ramenima, a na emotivnom planu je osoba hladna, zatvorena, ogorčena, usamljena, često se neprijateljski ponaša prema drugima, okrenuta je sebi i samo svojim interesima. Gubi se veza sa okolnim svetom i javlja se opijenost sobom i svojom moći.

Kada je balansirana ova čakra daje smirenost i dobro postupanje prema drugima, istrajnost i svest o ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo. Pravilan rad srčane čakre čoveku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvatanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.