Blagotvorna ardha shalambasana

Izvođenje položaja zahteva energiju, balans i mentalni fokus ali je izuzetno blagotvorna za celo telo.

Telo u ovoj asani podseća na skakavca, zbog čega je i dobila naziv ardha shalambasana (ardha - polu; shalambasana - skakavac). Izvođenje položaja zahteva energiju, balans i mentalni fokus ali je izuzetno blagotvorna za celo telo. Asana prikazana na slici predstavlja jedan od nekoliko načina izvođenja ovog položaja i dobro priprema telo za malo zahtevnije varijante shalambasane.

Način izvođenja:

Spustiti bradu na pod. Ruke su pored tela, dlanovi okrenuti ka podu. Udah - poviti desnu nogu u kolenu. Sa izdahom podići levu nogu unazad i smestiti je na desni taban. Ruke mogu ostati pored tela, a ako osetimo stablinost lagano prihvatimo dlanove iza leđa i pokušamo da ispravimo laktove. Dišemo u položaju sa pažnjom na dešavanje u telu. Ostanemo u asani koliko prija i prvo vratimo ruke pored tela, zatim noge do poda, opustimo se i ponovimo asanu sa podignutom levom nogom. U svakom položaju ostajemo do granica prijatnosti, pratimo svoje telo. Možete probati položaj shalambasane, tako što dlanove ili pesnice smestimo ispod kukova, brada je sve vreme na podu i pokušamo da obe noge podignemo od poda (koliko telo dozvoljava). Zadržimo se u položaju nekoliko sekundi i pokušamo ponovo. Vežbu radite bez naglih pokreta (nemojte naglo zabacivati noge na gore i podizati bradu od poda). Shalambasana se ne preporučuje osobama sa povredama vrata i kičmenog stuba.

Duh i telo

Redovno praktikovanje shalambasane jača mišiće kičmenog stuba, zadnjice, nogu i na taj način pomaže da popravimo držanje tela. Prijatno isteže mišiće ruku i ramena, masira i isteže mišiće stomaka. Normalizuje rad organa za varenje i može pomoći kod opstipacije i nadimanja.

Marija Božić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.