Kako se zaštititi od bolesti štitne žlezde: moćan prirodni lek koji vraća tiroidu u ravnotežu

U poslednjih nekoliko decenija čini se da sve češće od ljudi iz svog okruženja čujemo kako imaju probleme sa tiroidnom žlezdom. Poremećeni rad ove žlezde dovodi do različitih oboljenja i različitih pristupa u lečenju. Ono što ne smemo zapostaviti je i holistički pristup, koji pored standardne terapije može da nam bude od velike koristi.

I pojačana i snižena funkcija tiroidne žlezde predstavljaju autoimune poremećaje. To znači da imuni sistem proizvodi antitela u našem sopstvenom tkivu. Postoji sve više dokaza da problemi s varenjem i neraspadnuta hrana u crevima utiču na to da nepotpuno svareni proteini postaju imunogeni. To znači da su dovoljno veliki da ih imuni sistem prepozna kao strana tela i proizvede antitela kao zaštitu. Nažalost, antitela mogu da napadnu naše sopstveno tkivo, u ovom slučaju – tiroidnu žlezdu.

Lekovito dejstvo svesnog disanja: naučite da dišete kao joginLekovito dejstvo svesnog disanja: naučite da dišete kao joginDisanje je jedna od osnova dobrog zdravlja pa ipak ga prečesto nismo ni svesni. Joga neguje posebnu disciplinu svesnog disanja i…

Jogički pristup

Tiroidna žlezda je takođe povezana sa višudi čakrom, psihičkim centrom koji pročišćava otrove iz tela, vish, i pretvara ih u amrit, nektar besmrtnosti. Mnogo pre nego što je medicina kao nauka znala za postojanje tiroidne žlezde, jogini su razvili veštinu koja ne samo da je održavala zdravim žlezde i metabolizam već je i postala deo sistema prosvetljenja. Dobro funkcionisanje neuroendokrinog sistema smatrano je ključnim za uspostavljanje više svesti.

Sarvangasana (stoj na ramenima u položaju za „sveću”), najpoznatija je asana za tiroidnu žlezdu. U ovoj moćnoj pozi vrši se ogroman uticaj na žlezdu. Pošto je tiroidna žlezda izrazito prokrvljen organ, ovakav pritisak ima veliki uticaj na njeno funkcionisanje, poboljšava cirkulaciju i izbacuje ustajale izlučevine. Stimulacija ove oblasti utiče na njeno osvešćivanje, a sa osvešćenošću dolazi prana, put ka ozdravljenju. To znači da ako se koncentrišemo na tu oblast, senzorni nervi bivaju stimulisani, i oni pokreću uspostavljanje veza u mozgu. Kako je ceo proces blagotvoran po zdravlje, mozak ponovo pokušava da prilagodi svoje kontrolne centre i odgovarajuća stanja mišića, krvotoka i nervnih aktivnosti u oblasti vrata. Dakle, vežbanje sarvangasane je korisno i kod blagih hipo i hiper stanja, jer je krajnji efekat uspostavljanje rebalansa. Efekat sarvangasane se može pojačati koncentrisanjem na prirodno udisanje i izdisanje u ovom položaju.

Šta su mudre i kako nam mogu pomoći kod depresijeŠta su mudre i kako nam mogu pomoći kod depresijeJasno i strogo određeni položaji ruku – mudre utiču na energetske tokove našeg tela i time nam značajno mogu olakšati mnoge…

Posle sarvangasane treba izvesti položaj ribe (matsyasana), a iz sarvangasana položaja mogu se izvoditi halasana, pashinee mudra, padma sarvangasana, i druge varijacije. Sve ove vežbe imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje tiroidne žlezde. Ipak, treba ih izbegavati u slučaju ozbiljne tireotoksikoze, fizičke iznurenosti ili povećane gušavosti, kada su lekovi očigledna prva pomoć u lečenju.

Vipareeta karani mudra, iako ne stvara toliki pritisak na tiroidnu žlezdu, mnogo je moćnija od sarvangasane, zato što ujedinjuje ujjayi pranajamu i svesnost o energetskim kanalima. Takođe, mnogo je korisnija kod gušavosti, mada, opet, prvi korak u lečenju jeste dodatak joda u ishrani.

Ostale delotvorne asane su surya namaskar, pawanmuktasana sa naglaskom na vežbe glave i vrata, joga mudra, supta vajrasana, i sve asane izvijanja unazad, sirshapada bhumi sparshasana, kandharasana, grivasana, simhagarjanasana. Pawanmiktasana je korisna za početak lečenja ozbiljnih bolesti tiroidne žlezde i kod starijih pacijenata.

Kako da vežbate jogu ako nemate dovoljno vremena: jednostavan trik za sticanje navike vežbanjaKako da vežbate jogu ako nemate dovoljno vremena: jednostavan trik za sticanje navike vežbanjaOno što je tajna redovnog praktikovanja joge jeste da je neophodno da ga svrstamo u istu kategoriju sa radnjama koje se…

Uloga emocionalnog opuštanja

Jedan od najistaknutijih negativnih uticaja na stanje tiroidne neuravnoteženosti jeste dugotrajno gušenje i blokada iskazivanja emocija. Ovo je usko povezano s drugim stanjem, globus hystericus, koje je često kod žena srednjih godina. Ovde je glavni simptom česta potreba za gutanjem, da bi se uklonila „knedla” ili napetost u grlu. U jogičkom tretmanu, ova stalna napetost se može osvestiti tokom viših nivoa joga nidre, kada višestruko sakupljena i ustoličena tenzija – mišićna, mentalna i emocionalna – naglo popušta.

Držati emocije u ravnoteži i dati im odgovarajući odušak kroz njihovo iskazivanje jeste važan deo joga terapije za tiroidnu žlezdu. Kirtan (pevanje mantri za zaboravljanje sopstva i transcendenciju), jedan je od najdelotvornijih načina. Drugi je i meditacija ajapa japa (stalna svest o značenju mantre, u energetskom kanalu od pupka do grla) u kombinaciji sa ujjayi pranajamom.

Izvor: Sensa

Ivana Kosanović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.