Asana za unutrašnju masažu

Zahvaljujući stimulaciji donjeg stomaka i reproduktivnih organa, ovaj položaj pomaže u tretiranju impotencije, steriliteta i menstrualnih tegoba.

Na fizičkom nivou ovaj položaj jača leđne mišiće. Suptilno se masiraju svi abdominalni organi, pa je asana dobra za otklanjanje zatvora i problema s varenjem i gasovima. Takođe zbog stimulacije donjeg stomaka i reproduktivnih organa, koristi se i u tretiranju impotencije, steriliteta kao i menstrualnih tegoba.

Na praničnom nivou, vežbanje ovog položaja produbljuje i proširuje prirodno disanje. Na spiritualnom nivou, on deluje na sledeće čakre tj. energetske centre: moladhara - sedište seksualnosti i spiritualnost, swadhisthana - povezana sa reproduktivnim i urinarnim sistemom i manipura - naš centar vitalnosti.

Kako se izvodi i kako deluje Supta Pawanmuktasana ili položaj zatvorenih nogu, objašnjava Vesna Kostić, instruktorka Satyananda yoge.

Način izvođenja vežbe:

Lezite na leđa, sastavljenih nogu, dlanova okrenutih na dole. Opustite se. Sa udahom podignite noge, podignite bradu prema ključnoj kosti.

Savijte noge u kolenima, privlačeći butine grudima. Obuhvatite potkolenice, neposredno ispod kolena rukama, ispreplitanih prstiju. Sa udahom pokušajte čelom da dotaknete kolena. Zadržite dah nekoliko sekundi.

Sa izdahom, lagano opustite položaj, spustite glavu, ramena i noge. Vratite se u početni položaj. Ponovite 3-5 puta.

Svesnost:

Tokom izvođenja ove asane pažnju treba dovesti u predeo abdomena, ili na dah. Dok zadržavamo dah možemo mentalno brojati.

Kontraindikacije:

Ne raditi u slučaju veoma povišenog krvnog pritiska i ozbiljnijih problema sa leđima.

 

Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.