Asana za budjenje i obnavljanje

Inverzije razlikuju yogu od svih drugih vrsta vežbanja. One nam dozvoljavaju da vidimo svet iz drugog ugla, iz druge perspektive. Yoga bez inverzija je kao telo bez srca – suština nedostaje.

Emocionalno, inverzije vode energiju kreacije iz muladhara čakre prema anahati – srčanoj čakri, što nam daje mogućnost da istražujemo i rastemo. Na fizičkom nivou one nam stimulišu imunološki i endokrini sistem i hrane naš mozak kiseonikom.

Adho Muka Svanasana, koja podseća na položaj koji pas zauzima nakon buđenja, tradicionalna je yoga asana. Ova polu-inverzija sa yoga kockom (ili tvrdim jastukom – bolsterom ) ispod glave se često koristi u restorativnoj yogi kao antistres položaj. U yoga terapiji je zastupljen kod ublažavanja tegoba nastalih u menopauzi i perimenopauzi zato što štimulise proizvodnju hormona i time ublažava simptome. Povoljno deluje kod nesanice, loše koncentracije, artritisa, genito-urinarnih tegoba i kod disbalansa nastalih usled stresa. Ukoliko smo iscrpljeni, zadržavanje u ovom položaju uklanja umor i obnavlja energiju. Osobe koje pate od visokog krvnog pritiska mogu raditi ovu asanu. Ovaj polozaj jača ruke i ramena, popravlja položaj tela i otvara grudni koš.

Izvođenje asane: sedite na potkolenice i nagnite se napred oslanjajući grudi na butine. Istegnite ruke ispred sebe. Udahnite, podvijte prste na nogama i uz izdah podignite kukove i ispravite noge dok u isto vreme dlanovima i prstima pritiskate pod a ispružene laktove lagano zarotirajte prema unutra tako da se otvore ramena i olakša otvaranje grudnog koša za dublje disanje. Ukoliko osećate bilo kakav bol u donjem delu leđa, savite blago kolena. Razdvojte lopatice i povucite ih prema sedalnom delu tako da je kičma potpuno istegnuta i prava. Natkolenice rotiramo na unutra da bismo oslobodili karlicu i krsta. Glavu stavimo na yoga kocku vodeći računa da ne vršimo pritisak na vrat. Ostati u položaju od pola minuta do minut. Saviti kolena i uz izdah se spustiti u Balasanu, početni položaj i odmoriti se.

Više informacija na adresi www.lifecentar.com.

Dragana Jovanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.