Asana za balans i koncentraciju

Ova varijanta položaja "drvo" doprinosi dekompresiji kičme i razvija osećanje dubokog mira.

Predstavljamo vam varijantu čuvene yoga vežbe za poboljšanje ravnoteže i koncentracije. Odvojite za nju nekoliko minuta svakoga dana, sve više vežbajući balans na jednoj nozi.

Način izvođenja vežbe:

Stanite u osnovnu yoga pozu Planinu (na sanskritskom Tadasana). Neka vam stopala budu paralelna i u širini kukova. Ispravite kolena, uzemljite pete, opustite ramena i ruke pored tela. Osetite stabilnost i centriranost usled delovanja gravitacije. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Sa udahom se otvarajte, a sa izdahom otpustite napor iz mišića.

Nakon nekoliko svesnih dahova, podignite levu petu i svu težinu prebacite na desno stopalo. Postavite petu iznad desnog članka dok su vam prsti oslonjeni na pod. Podignite ruke iznad glave i sastavite šake. Fokusirajte pažnju ispred sebe nekih pet stopa. Potom se vratite u početni položaj pa ponovite sa drugom nogom. Ovo je jedna od varijacija "drvo poze", ili vrksasane. Puno "drvo" bi bilo kada biste postavili levo stopalo na unutrašnju stranu desne butine, dok balansirate na desnom stopalu.

Dejstvo:

Ovo je izuzetna vežba ravnoteže koja ujedno poboljšava koncentraciju. O efektima Drvo poze govori instruktor yoge Predrag Gnjatić (www.sidhasanayoga.com):

Na fizičkom nivou Drvo poza nas podseća i uči kako treba da se oslanjamo stopalima na zemlju da bismo imali najbolji balans. Vraća snagu i izdržljivost nogama, a posebno člancima. Dekompresuje kičmu.

Na mentalno-emotivnom planu pobuđuje nam duboki mir i osećaj unutrašnjeg sklada, tako da je dobro praktikovati ovu vežbu u stresnim situacijama, kada osećate napetost ili unutrašnji nemir.

Energetski efekat je takav da u ovoj pozi osećamo kako naše telo postaje doslovno energetski most između neba i zemlje. Tako su ovde nebo i zemlja u balansu, a mi u miru. Zemlja otvara prvu čakru, a nebo sedmu. Prva čakra nas ukorenjuje i stabilizuje, a sedma smiruje i balansira.

 

Pripremila: Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.