Asana "Ratnik II" pomaže kod menstrualnih tegoba

Ova asana smanjuje masne naslage na kukovima i butinama, a dobra je za žene koje imaju problem s menstrualnim ciklusom...

Virabhadrasana (ratnik II) vraća karllicu u pravilan položaj što utiče na položaj kukova i sakralnog dela kičme. Neutralan položaj pelvisa rasterećuje pritisak na lumbalni deo kičme i daje stabilnost prilikom izvođenja asane.

To otvara pregibače kukova koji su stalno savijeni i skraćeni zbog sedećeg položaja u kome se nalazimo veći deo dana i daje fleksibilnost i snagu kukovima, kolenima i zglobovima. Zbog svega toga deluje povoljno na artritis, na sve organe donjeg stomaka i pozitivno utiče kod menstrualnih tegoba i kod konstipacije. Zato što se kičma uvija unazad i otvara grudni koš može povoljno delovati na regulisanje rada štitne žlezde i kod astme.

Smanjuje masne naslage na kukovima i na butinama zato što uklanja energetske blokade i uspostavlja bolju cirkulaciju u tom delu tela. Ne preporučuje se kod visokog krvnog pritiska i kod ljudi koji imaju srčanih tegoba.

Izvođenje asane:

Stati u položaj Tadasane, sa stopalima čvrsto na podu, pelvisom u neutralnom položaju, ramenima daleko od ušiju. Uz udah podići ruke iznad glave, sastaviti dlanove (ukoliko imate problema sa ramenima neka ruke ostanu u širini ramena ili šire). Izdahnite i iskoračite desnom nogom napred, a istovremeno zarotirajte levo stopalo pod uglom od 45 stepeni.

Udahnite i polako dovedite kukove u paralelan polozaj a pelvis u neutralan. Ne gubeći pravilan položaj kukova i karlice, uz izdah savijajte prednje koleno do položaja u kome se osećate stabilno. Prednje koleno bi trebalo da bude u ravni sa zglobom. Istegnite zadnju nogu, pazeći da je celo stopalo na podu.Glava je među rukama licem okrenuta u pravcu kolena prednje noge.

Ostati u položaju 5 do 8 udaha. Promeniti stranu.

Sensa redakcija

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.