Antistres asana koja jača kičmu ugroženu skoliozom: Privrtta Janu Širšasana umiruje um i snaži telo

Privrtta Janu Širšasana smanjuje anksioznost i snažno stimuliše cirkulaciju krvi u kičmenoj moždini te smanjuje bolove u leđima.

Ako vam je Privrtta Janu Širšasana suviše zahtevna, počnite polako i pojačavajte položaj postepeno.

Način izvođenja:

Iz sedećeg položaja sa pruženim nogama ispred sebe raširimo noge dok trup ostaje uspravan. Savijemo desnu nogu u kolenu i položimo spoljnu stranu desne butine i lista na pod, dok nam desna peta leži blizu leve prepone.

Lagano se trupom savijamo ka levoj nozi nastojeći da rame spustimo na unutrašnju stranu kolena, a podlakat na pod ispred potkolenice. U nekim varijantama možemo i da levom rukom dohvatimo stopalo kao na slici.

Obratimo pažnju da desna savijena noga i desna strana sedalnog dela ostanu na podu i pokušamo da grudi otvorimo na napred ili čak prema plafonu, dok desnu ruku usmerimo prema levom stopalu ali tako da prolazi iza desnog uha. Kada smo sve ovo uradili pokušamo da lice okrenemo prema plafonu.

Disanje u ovom položaju ne može biti naročito duboko zbog kontrahovanog abdomena, ali svakako disanje treba biti svesno. Primetićemo da se više koristi desna strana pluća prilikom disanja, što je odlična prilika da angažujemo delove koji nisu uvek aktivni. Ako dišemo svesno, primetićemo i da svaki udah dodatno isteže međurebarne mišiće desne bočne strane trupa.

Benefiti: U terapeutskoj jogi ovaj položaj vrlo stimulativno deluje na rad bubrega i nadbubrežne žlezde, jetre ali i svih organa unutar abdomena tako da poboljšava i varenje. Takođe snažno stimuliše cirkulaciju krvi u kičmenoj moždini i smanjuje bolove u leđima. Smanjuje anksioznost, što nam je u periodu prelaska u zimski period često veoma potrebno.

Izvor: Sensa

 

Maja Popov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.