Anđali mudra za smiren um

Usmerite energiju ka unutra i pripremite svoj um za meditaciju.

Mudre (znak ili pečat) su simboličan gest ruku koji budi određeno unutrašnje raspoloženje. One su metod usmeravanja energije ka unutra i uspešno pripremaju um za meditaciju.

Način izvođenja:

Sedite udobno u Siddhasanu (privučemo levu petu do sredine tela, a desnu petu naspram leve), ispravimo kičmeni stub. Otvorenih dlanova, lagano sklopite ruke ispred grudnog koša, na sredini grudi. Nežno dotaknite palčevima grudnu kost. Raširite lopatice i otvorite grudni koš. Laktovi su u ravni sa ručnim zglobovima. Dodir dlanova je blag ali čvrst tako da osetite toplinu i pulsiranje dlanova. Ostanemo neke vreme u položaju postajući svesni središnjeg dela grudnog koša (anahata), spajanja u jednu celinu sa svojim unutrašnjim bićem. Ostanite neko vreme u ovom položaju (koliko prija) i osetite promenu raspoloženja koja dolazi. Pre primene mudri dobro je posavetovati se sa joga učiteljem.

Duh i telo

Sklopljeni dlanovi ispred grudnog koša uz reči "namaste" ili "namaskar", predstavljaju pozdrav poštovanja koji znači "pozdravljam božansko u tebi u kojem se i sam ogledam". Anđali mudra predstavlja jednu od mnogobrojnih vrsta mudri koje se koriste u Hindu ritualima, meditacijama i jogi. Na Sanskritu an-đali znači "ponuda". Anđali mudra je stav smirenja uma, povratka unutar sebe i svoje srce. Spajanjem dlanova ispred grudnog koša, mi spajamo levu i desnu hemisferu mozga, materiju i duh, pojedinačni sa univerzalnim duhom. Anđali mudra otvara srčanu (anahata) čakru, dovodi nas u dodir sa svojim emocijama, ljubavlju i saosećanjem. Ova mudra deluje kao jednostavna asana koja uravnotežuje našu energiju, pomaže nam da ostanemo bliže našoj intuitivnoj prirodi, našoj svesnosti. Možemo je primeniti kada želimo izraziti zahvalnost (prema svom biću, drugim ljudima, prirodi, hrani), kada smo nervozni i napeti. Ona nam pomaže i podseća da mudro koristimo dar života koji nam je dat.

Marija Božić, joga instruktorka

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.