Aerial joga: uz pomoć specijalne marame jogina lebdi poput ptice

Aerial joga prkosi gravitaciji, a pokreti koji se izvode u vazduhu opuštaju nervni sistem i uzdižu duh i telo.

Za jogu koja se izvodi u vazduhu postoji više naziva, a kod nas je usvojen naziv Aerial joga. Ova vrsta joge predstavlja novo tumačenje tradicionalnih tehnika joge, ali istovremeno je i nadogradnja svih ostalih joga tehnika. Kada pomislimo na jogu svi u glavi imamo sliku asana koje se izvode na parteru, ali Aerial joga na prvi i svaki sledeći pogled izgleda potpuno drugačije.

Sa principima ove vrste joge, kao i sa samom tehnikom, upoznala nas je Aneta Vlaški Neubert, sertifikovana instruktorka Aerial joge. „Specifičnost ovog pravca je u tome što se vežbe izvode uz pomoć marama od posebnog svilenkastog materijala koje su specijalnim sistemom kačenja vezane za plafon.

Zahvaljujući lebdenju u vazduhu, nema pritiska na kičmene pršljenove i zglobove. Aerial joga je specifična i po tome što omogućava izvođenje pokreta koji nisu mogući pri praktikovanju drugih vrsta joge, niti u bilo kom sportu. Telo se lako navikava i brzo uči, pa se izvode pokreti koji su ranije bili nezamislivi."

Joga razgibavanje za eliminaciju stresa: dva pokreta za gipka ramena i bolju pokretljivost (VIDEO)...

Aerial joga predstavlja evoluciju jogičke tradicije. U njoj se koristi sila gravitacije koja doprinosi da se telo opušta dok se ujedno povećava snaga, centrira um i uzdiže duh. U engleskom jeziku se za Aerial jogu često vezuje termin „joga high", jer nas ona uzdiže i u bukvalnom i u figurativnom smislu.

aeral joga.jpg

Uz redovno vežbanje vraća se suptilna snaga, celo telo se energetizuje, a kao i u drugim joga stilovima sve vežbe utiču i na povećanje svesnosti i pročišćavaju duh.

Tokom vežbanja telo je delimično ili u celosti podržano maramama. Koristeći mekan, ali ujedno izdržljiv svilenkast materijal koji visi sa plafona, vežbač istražuje nove i tradicionalne asane. Na taj način povećava se fleksibilnost, omogućava se veći broj različitih pokreta, bilduje se snaga, ispravlja kičma, a primećen je i blagotvoran uticaj na celokupan nervni sistem.

aerial_joga_uz_pomoc_specijalne_marame_jogina_lebdi_poput_ptice_1

„U Yoga Gym uglavnom dolaze devojke, pa kada vidite desetak devojaka koje vise sa plafona, to ne može da vas ne asocira na cirkusku tačku. A Aerial joga zaista i kombinuje tehnike joge, veštine akrobatike, kao i joga masažu. Za Aerial jogu koriste se hammock marame, koje omogućavaju da se vežbe izvode na visini od oko metar i po od poda. Ove marame omogućavaju i kvalitetnije opuštanje, veće istezanje i inverzne, naopake pozicije koje neverovatno prijaju. Marama može da izdrži pokrete i akrobacije osoba teških do 450 kilograma, mada kod nas uglavnom dolaze mnogo lakše devojke", duhovito objašnjava Aneta.

Dhyana mudra: položaj ruku za duhovni razvoj...

Aerial joga je i duhovna veština jer je koncept svakog treninga takav da aktivira sve čakre, od prve - korenske, do poslednje - krunske. Uz pomoć marame čak i početnici mogu da vežbaju inverzije i tako aktiviraju krunsku čakru. Aktiviranjem svih sedam čakri smiruje se duh i postiže unutrašnji balans.

Istovremeno se kroz praktikovanje asana razvija svesnost o suptilnom energetskom telu. Širom sveta pojavljuju se podtipovi Aerial joge, pa je kod nekih naglasak na fitnesu, a kod nekih na performansima i cirkuskim aktobacijama. Vežbanjem se postiže bolja kontrola mišića, a snaga postaje znatno veća.

aeral joga 2.jpg

„Predrasuda je da je Aerial joga teška i da je mogu praktikovati samo napredni vežbači. Naprotiv, ona može da bude i značajno lakša, a svakako je atraktivnija. Kao i sve tehnike joge, i Aerial joga utiče i na kardio-respiratornu izdržljivost. Vežbe nisu teške, ali ni lake. Uvek su prilagođene sposobostima vežbača, tako da sve vreme treninga održavamo adekvatnu aktiviranost tela", kaže Aneta.

„Najinteresantnije je to što vežbanjem Aerial joge spajamo dobru zabavu sa kvalitetnom relaksacijom. Ona nije značajno teža, ali je značajno zabavnija od 'obične' joge. Ipak, svako ko dođe u Yoga Gym proći će i konsultacije sa trenerima kako bismo utvrdili postoje li eventualna ograničenja", završava Aneta Vlaški Neubert. Joga koja se izvodi u vazduhu pomaže kod istezanja kičme i leđnih mišića jer omogućava da se tradicionalne joga poze izvode intenzivnije i duže. Ove vežbe telu daju ravnotežu, a uz pomoć ležanja u marami postiže se i dublja relaksacija.

Izvor: Sensa

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.