5 joga vežbi protiv anksioznosti i regulisanje napada panike: umiruju nervni sistem, a možete ih raditi bilo gde (VIDEO)

5 joga asana za netralisanje anksioznosti i sprečavanje napada panike!

Tokom života sigurno ste se nekoliko puta suočili sa anksioznošću, i to je sasvim prirodno. Sa druge strane, česta sklonost anksioznosti, pojačan strah i napad panike mogu imati rizične posledice po mentalno i fizičko zdravlje, osećaj nemoći, niskog samopouzdanja, osećaj besa i poraza i može se negativno odraziti na kvalitet života.

Trenutno smo u vremenima u kojima je naša rutina narušena, mnogi naši planovi ne mogu da se ostvare, negativne nesti su svuda oko nas, a pojačan strah je emocija koja dominira na globalnom nivou usled pandemije korona virusa.

Joga vežbe koje nas brzo oslobađaju od stresa: 5 asana za maksimalno opuštanje i očuvanje zdravljaJoga vežbe koje nas brzo oslobađaju od stresa: 5 asana za maksimalno opuštanje i očuvanje zdravljaJoga vežba opuštanja pomažu da izbacimo iz sebe nakupljeni stres i opterećujuće misli!

Kako sprečiti i oslobodite se anksioznosti?

Prvo, ukoliko ste često anksiozni, prolazite kroz neprijatne simptome napada panike i izloženi ste strahu, važno je da razgovarate sa stručnjakom koji će vam u skladu sa vašom situacijom odrediti vid terapije.

Takođe, postoje i razni prirodni načini da sprečite anksioznost i umanjite strahove i neprijatne simptome napada panike,a jedan od vodećih je praktikovanje joge.

Joga instrukotori često predlažu sledećih 5 joga asana za netralisanje anksioznosti i sprečavanje napada panike!

Ove asane možete raditei kod kuće, u prirodi, u parku, i nisu vam potrebni nikakvi dodatni rekviziti, osim dobre volje.

1. Dečija poza (Balasana)

Dečija poza je obično poznata kao asana odmora u jogi. Većina ljudi je koristi za opuštanje i pregrupisanje između izazovnijih asana. Vašem telu je udobno i prijatno u ovom položaju.

Praktikovanje Balasane pomaže da se oslobodite napetosti u leđima, vratu i ramenima, odnosno delovima tela u kojima se skuplja stres. Tokom poze pokušajte svesno, mirno i duboko da dišete i to že vam dodatno pomoćid a se oslobodite neprijatnih emocija.

2. Položaj drveta (Vrksasana)

Ova poza poboljšava ravnotežu, koncentraciju,fokusiranost i svest. Namera ove asane jeste da vam preusmeri vaše misli sa teskobe na vaše fizičko postojanje.

Položaj drveta možete praktikovati us vakom trenutku kada nastupi anksioznost: u redu za prodavnicu ili dok čekate prevoz.

3. Ratnik III (Virabhadrasana III)

Ako imate dovoljno razvijenu ravnotežu da stojite na jednoj nozi i želite pozu koja će vas ojačati, onda je položaj ratnika savršena asana za vas. Ova snaga podstiče unutrašnju snagu, poboljšava koordinaciju, ravnotežu i držanje.

Takođe, stimuliše proces varenja i pozitivno utiče na zdravlje creva. Studije su otkrile da se neprijatni simptomi anksioznosti i napada panike često baziraju na loš osećaj u stomaku, što čini ovu potzu idealnu za sprečavanje neprijatnih simptoma. Pomaže da umirite um i oslobodite se negativnih misli.

4. Stoj na glavi (Sirsasana)

Stoj na glavi preokreće protok krvi u vašem telu, što dovodi do toga da više pažnje fokusirate na svoj dah, a ne na anksioznost i strahove. Usredsređujući svoju svest na mesto svog tela u prostoru, postajete smireni.

Kada povećavamo i stimulišemo protok krv, jedna od glavnih prednosti je detoksikacija naših nadbubrežnih žlezda koje su zbog hormona vrlo važan organ za regulisanje lošeg raspoloženja.

5. Noge podignute na zid (Viparita Karani)

Podignute noge uz zid odlične su za ublažavanje bolova u donjem delu leđa i ublažavanje simptoma anksioznosti.

Ova poza se može izvesti bilo gde na zidu. Međutim, toplo preporučujem da pronađete prijatno mesto, tišinu i prostor u kojem ste spokojni. Možete postaviti jastuk ili ćebe ispod lumbalnog dela kičme kako biste oslobodili leđa pritiska.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.