4 vežbe disanja koje sprečavaju bolest štitne žlezde

Pored uobičajenih terapija koje nam mogu pomoći ukoliko imamo problema sa tiroidnom žlezdom, značajno možemo sebi pomoći i ukoliko primenimo nekoliko tehnika disanja. Saznajte koje.

Ujjayi je najdelotvornija pranajama kod tiroidnih problema. Ona deluje na oblast grla, i njeni opuštajući i stimulišući uticaji verovatno su posledica stimulacije refleksnih puteva u oblasti grla (što je povezano, na primer, s povraćanjem, disanjem, gutanjem), koje kontrolišu moždane ćelije i hipotalamus. Ova vežba takođe uspostavlja direktan pristup praničkim i psihičkim mrežama, podstrukturama metaboličke aktivnosti. Ujjayi je osnova vishuddhi shuddhi i ajapa japa, koje su veoma moćne vežbe u jogi, i treba ih praktikovati tek pošto pacijent savlada osnovne veštine.

Glavna uloga disanja u praksi joge: pranayama kao pokretačko disanjeGlavna uloga disanja u praksi joge: pranayama kao pokretačko disanjeDisanje u praksi joge, zove se pranayama. Po definiciji, to nije obično disanje, već moćno - pokretačko disanje.

Nadi shodhana pranajama je korisna za rebalans metabolizma kroz uticaj na idu i pingalu. Sheetail i seetkari, disnje koje rashlađuje, dragoceno je kod povećane funkcije tiroidne žlezde, jer hladi previše aktivno, hipermetaboličko i zato pregrejano telo.

Bhastrika pranajama se koristi kod snižene funkcije tiroidne žlezde zbog njenog efekta zagrevanja, to jest, mogućnosti da ubrza metabolizam.

Nadi šodanNadi šodanIzvanredna kao priprema za izvođenje asana, nadi šodan smiruje um, povezuje nas sa dahom, pročišćava pluća, a krv dobija veću…

Jalandhara bandha vrši pritisak na tiroidnu žlezdu i trebalo bi pažljivo da se uključi u pranajamu, pošto se početne vežbe u potpunosti savladaju. Da bi se povećao efekat pranajame, mogu se dodati i druge bande. Naravno, u perspektivi, najmoćnije tehnike koje regulišu ne samo rad tiroidne žlezde već i celog endokrinog sistema jesu moćne maha bandha, maha mudra i maha bheda mudra. Njih mogu da savladaju samo napredni učenici joge.

Izvor: Sensa

Ivana Kosanović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.