4 pilates vežbe za balans tela: unutrašnja ravnoteža i bolja koordinacija

Ponavljanjem ove 4 pilates vežbe za balans tela mi podstičemo alfa talase u mozgu, a oni su ti koji pomažu našoj intuiciji.

Sve više žurimo, sve manje postižemo... Stalno se preispitujemo u našem traženju gde je ono idealno, ono suštinski - ono što nam zaista treba...

7 vežbi Stott Pilatesa: udahnite život pokretu

Tamara Ratković je prof. kinez. i licencirani MK PILATES edukator i u AFC klubu Star i uvek se trudi da uvede nove programe vežbanja, koji uključujuju body & mind programe kao što su pilates, joga, power yoga, core & more.

6 pilates vežbi za lepotu spolja i iznutra: udahnite snagu sopstvenog tela i duha

Objašnjava da je telo nešto čime se ljudi bave vekovima. Sve je individualno i prilagodljivo, ali ono što je jedino sigurno je da svakome od nas verovatno treba fizička aktivnost samo je pitanje kada, koliko i u koje vreme. To je ono što može da pomogne u stvaranju ravnoteže ili suprotno, da izazove još veći stres ili povredu. Naravno, različita životna doba traže različite fizičke aktivnosti.

1. PLIVANJE

Donjim delom trupa - stomaka naslonimo se na loptu, opružimo noge i prstima stopala se "zakačimo" za podlogu. Obe noge su opružene, a dlanovima smo oslonjeni na loptu. Telo je u dijagonalnom položaju u odnosu na loptu. Udahnemo, kroz izdah opružamo i izdužujemo jednu ruku na gore vodeći računa da je ne savijamo i trupom da se ne spuštamo na dole. Kroz tempo disanja menjamo ruke. Ponavljamo 8/10 puta. Delujemo na jačanje mišića leđa kao i na mobilnost u ramenom pojasu.

4_pilates_vezbe_za_balans_tela_unutrasnja_ravnoteza_i_balans_2

2. OKRENUTA DASKA

Postavimo stopala spojeno na loptu. Kroz izdah, opružamo podlaktice i visoko se bokovima izvučemo na gore. Telo nam je paralelno sa podlogom. Stomak je snažno stegnut i ne dozvoljavamo kukovima da padaju nadole i da se zatvaramo u ramenima (guramo grudi na gore ). Zadržavamo dati položaj 15-30 sekundi. Ukoliko želimo veći izazov sa maksimalnom kontrolom podižemo opruženo jednu nogu na gore ne remeteći početni položaj tela. Delujemo na mišiće celog tela, a posebno ramenog pojasa i jezgra. Ponovimo 2-4 puta svakom nogom.

4_pilates_vezbe_za_balans_tela_unutrasnja_ravnoteza_i_balans_3

3. KAMILA

Zauzmemo položaj muškog skleka sa potkolenicama na lopti. Kroz izdah spuštamo se na podlaktice, istovremeno stežući unutrašnjost bedra i opružajući noge dijagonalno na gore. Delujemo na jačanje ramenog pojasa kao i mišića jezgra i nogu. Podižemo se i ponovimo polagano i kontrolisano vežbu 6-8 puta.

4_pilates_vezbe_za_balans_tela_unutrasnja_ravnoteza_i_balans_4

4. MAKAZE

Zauzmemo položaj muškog skleka kao i u prošloj vežbi. Kroz izdah rotiramo trup u desno, istovremeno podižući i opružajuci desnu nogu unazad, a levu oslonjenu na lopti guramo unapred. Ponovimo 4-6 puta u jednu stranu, odmorimo, a potom u drugu stranu. Ovom vežbom jačamo celo telo i delujemo na balans i koordinaciju.

4_pilates_vezbe_za_balans_tela_unutrasnja_ravnoteza_i_balans_5

Izvor: Lovesensa

Tamara Ratković

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.