3 šibaši vežbe za zdravlje i harmoniju: istražite i pomerite svoje granice

Forma šibaši kombinuje filozofiju tai čija i či gonga i pomaže jačanju zdravlja i harmonije organizma.

Prepoznavanje i iskazivanje autentičnosti predstavljaju naše životne zadatke i omogućuju nam da ostvarimo svoje potencijale.

Pozdrav Suncu - Surya namaskar: stare asane na novi način

Kako nam vežbanje tai čija u tome može pomoći, govori nam Mirjana Milićević Tikvarević:

Forma šibaši kombinuje filozofiju tai čija i či gonga i sastoji se od 18 pokreta preuzetih iz Yang stila tai čija. Pri izvođenju ovog niza stoji se u mestu i važno je uskladiti disanje dok puštamo pokrete da teku i da se smenjuju jedan za drugim. Kako se pokreti nadovezuju, tako se stvara ritam koji pokreće i pravilno raspoređuje našu energiju i donosi nam smirenost i relaksaciju.

6 bitnih akupresurnih tačaka: akupresura umeće samoisceljenja

Pokret Let kao guska se izvodi tako što prvo zauzmemo osnovni tai či položaj - Wuji stav. Stopala su u širini ramena koja su opuštena dok su ruke opuštene sa dlanovima okrenutim prema butinam­a. Brada je blago uvučena a kolena blago savijena.

Uz udah lagano odignite pete od zemlje i istovremeno lagano širite ruke kao krila. Laktovi su blago povijeni a ramena opuštena.
Uz izdah se lagano vratite u prvobitan položaj.
Ovaj položaj oslobađa od anksioznosti i glavobolje.

3_sibasi_vezbe_za_zdravlje_i_harmoniju_istrazite_i_pomerite_svoje_granice_2

Dok se izvode pokreti šibaši forme koristi se abdominalno disanje tj. disanje iz stomaka. Udahnemo na nos i izdišemo na usta a taj dubok udah bi trebalo do maksimuma da iskoristi kapacitet naših pluća. Pokret dijafrag­me pri disanju će proširiti donji stomaka pri udisaju i kontrahovati ga pri izdisaju.

Uvrtanje struka i guranje ruku

Povucite ruke do struka sa dlanovima okrenutim na gore. Lagano se iz struka okrenite na levo dok izdišete. Desnu ruku sa dlanom otvorenim ka napred gurajte lagan­o ispred sebe na nivou grudi. Uz udah se lagano vratite u centar.

Isti niz pokreta radimo i na desnu sranu. Vodimo računa da disanje sinhronizuje pokrete.

Ovaj pokret poboljšava varenje, pozitivno utiče na želudac i slezinu, jača struk i povećava izdržljivost.

3_sibasi_vezbe_za_zdravlje_i_harmoniju_istrazite_i_pomerite_svoje_granice_3

Udaranje se izvodi tako što zauzmemo osnovni Wuji stav i ruke savijemo u nivou struka sa pesnicama okrenutim ka gore. Dok izdišemo desnu ruku ispravljamo i podižemo do nivoa grudi i okrećemo pesni­cu na dole. Uz udah ruku lagano vraćamo u prvobitan položaj. Isto radimo i sa drugom rukom lagano prateći ritam udaha i izdaha.

Ova vežba povećava kapacitet pluća, utiče pozitivno na nerv­ni sistem i smanjuje učestalo­st i intenzitet nesanice.

Praktikovanje šibaši forme podrazumeva izvođenje 18 pokre­ta ali ne očekuje se od poče­tnika da odmah zapamte sve pokrete. Za početak je dovoljno ponavljati nekoliko njih i lagano ih povezivati u celinu.

3_sibasi_vezbe_za_zdravlje_i_harmoniju_istrazite_i_pomerite_svoje_granice_4

Izvor: Lovesensa

Jelena Lonić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.