3 Džan Džuang vežbe: veličanstvena snaga tela

Frekvencija moždanih talasa prilikom pravilnog praktikovanja Džan džuang vežbi dostiže 7Hz, što odražava mirno stanje.

Još od svog postanka čovek se bavi posmatranjem sveta koji ga okružuje, kako bi mu se bolje prilagodio i živeo u harmoniji sa prirodom.

Na čvrstim osnovama savršenog poznavanja principa neba i zemlje, u Kini, još u davna vremena, nastaju veštine kultivacije uma i tela kao odgovor na stalnu težnju čoveka da lično doprinese harmoniji večnih zakona prirode.

5 asana Jin joge i negovanje ženskog principa: postizanjem balansa naučite da volite sebe

Vladimir Topolšek pokazuje nam Džan džuang (Zhan Zhuang) vežbe, koje čine temelj veštine Savršene umetnosti. Najbolje bismo mogli da ih prevedemo opisom "Budi kao veliko i silno drvo".

Posmatrajući drvo možemo u isto vreme videti elastičnost i ogromnu snagu - dve suprotnosti u harmoniji. Drvo svakog dana stoji na istom mestu, ne pomera se, a u isto vreme neprekidno tokom stotina godina svoga života sve više raste, grana se i jača. Veličanstvena snaga drveta odoleva vekovima a njegove grane se svojom gipkošću prilagođavaju i najsnažnijim vetrovima.

5 joga položaja za bolji san: lepota opuštenosti i balansiranosti

1. Centriranje: Kroz Džan džuang praktikant uči da svoj um, osećaj i telo ukoreni - centrira - preko stopala u zemlju. U trenutku kada um preko stopala dodirne zemlju, postajemo prisutni, ukorenjeni u sadašnji trenutak i povezani sa energijom - vibracijom Zemlje. Samo tada je moguće da se vaša fiziologija menja, a um i telo regenerišu.

3_dzan_dzuang_vezbe_velicanstvena_snaga_tela_2

2. Imaginacija: čovek stoji do pojasa u vodi koja polako teče. Dlanovi lagano pritiskaju dve lopte koje plutaju na površini vode a praktikant održava osećaj dodira i harmoniju sa tokom vode tako da mu vode ne odnese lopte.
Ova Yi Quan terapeutska pozicija ukorenjuje i stvara psiho-fizičku stabilnost, smiruje i opušta um, osećaj (emocije) i telo, oslobađa od stresa, depresije, loših raspoloženja, nesigurnosti i strahova.

3_dzan_dzuang_vezbe_velicanstvena_snaga_tela_3

3. Sedeća pozicija: Dlanovi okrenuti na dole u predelu struka, stopala su oslonjena na prste a pete su podignute.
Yi Quan terapeutska pozicija koja otklanja blokade i aktivira vitalnu životnu energiju u predelu struka. Ima pozitivan uticaj na funkcije jetre, žuči, želuca, slezine, genitalnih organa i probave.

3_dzan_dzuang_vezbe_velicanstvena_snaga_tela_4

Izvor: Lovesensa

Vladimir Topolšek

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.