Zlatni klip zdravlja

Vratite kukuruz na svoj jelovnik.

kukuruz

kukuruz

Ubrzo nakon otkrivanja Amerike kukuruz je donet u Evropu. Nije prošlo mnogo i nova žitarica već je osvojila Stari kontinent. Visok procenat šećera i stoga sladak ukus kukuruza odmah je očarao nepca Evropljana, pa i našeg naroda, u kojem su proja i kačamak postali deo svakodnevne ishrane. Nažalost, uloga kukuruza u našoj ishrani drastično je opala i svela se na povremeni instant kačamak, kornfleks zaslađen nezdravim šećerom i eventualno tu i tamo neko parče projare, koja se, za razliku od proje, pravi sa sirom i jajima. Najvažnije mesto u ishrani našeg naroda, koje je držalo do prvih decenija 20. veka, kukuruzno brašno ustupilo je pšeničnom brašnu i hlebu, i to najčeće belom, nezdravom.

Novi trendovi u ishrani, potkrepljeni dokazima o tome da redovno i obimno konzumiranje proizvoda od pšeničnog brašna, bilo ono belo bilo integralno, nije preterano zdravo, ponovo su doveli kukuruz u žižu interesovanja. Budući da, za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, kukuruz je omiljen među pobornicima takozvane „wheat free“ (bez pšenice) dijete, kao i među osobama alergičnim na gluten. U svakom slučaju, ispada da je jelovnik naših siromašnih čukunbaka bio mnogo zdraviji od našeg: svaki dan ukućanima su pravile proju, a hleb je bio toliko retka namirnica, neka vrsta poslastice ili kolača, kako su ga zvali, koja se mesila samo za posebne dane.

Makrobiotička ishrana ne preporučuje svakodnevnu upotrebu pšeničnog brašna, dok je kukuruzu i kukuruznom brašnu dato „zeleno svetlo“. Zbog toga što spada u jin žitarice, a radi balansiranja energija, kukuruz se u makrobiotici naročito preporučuje uz jang jela (npr. ribu) ili u jang sezoni, kakvo je leto. Ako ste u stresu i jurnjavi, kuvani kukuruz će vas opustiti. Kukuruz u makrobiotici ima i lekovito svojstvo – smatra se da jača srce i krvotok.

Kukuruz u klipu

Na pijaci ćete pronaći dve vrste kukuruza, sve popularniji šećerac i tradicionalni mladi kukuruz purenjak. Za letnje vrućine, kada se nikom dugo ne kuva, naročito se preporučuje kukuruz šećerac jer je gotov za tri minuta. Šećerac uvek kuvajte najviše pet minuta da biste sačuvali nešto od velike količine vitamina C koju sadrži. Zrna skuvanog šećerca možete da odvojite nožem od klipa i da ih umešate u već skuvana jela od povrća i žitarica, ali i da njima obogatite testo za proju. Na isti način možete da kuvate i mlade purenjake, ali će njima biti potrebno više vremena da omekšaju. Kukuruz u klipu možete i da pečete na grilu ili u rerni.

kukuruzna_svilaKukuruzna svila

Ono što mnogi odbacuju kada čiste kukuruz smatra se dobrim lekom za bubrege, jednako cenjenim i u makrobiotici i u našoj narodnoj medicini. Kukuruzna svila je jak diuretik koji će vam pomoći da se oslobodite viška vode u organizmu i budete vitkiji kada se skinete u kupaći kostim. Prelijte kukuruznu svilu ključalom vodom i pijte tako pripremljen čaj. Višak svile možete da osušite i čuvate za čaj kada prođe sezona kukuruza. Svilu možete ostaviti na klipu i kada kuvate kukuruz, pa da onda vodu od kuvanja iskoristite kao zdravu osnovu za čorbice (u ovom slučaju, vodu u kojoj se kuva kukuruz nemojte soliti).

Kukuruzno brašno i griz

Kukuruzno brašno može biti od žutog i belog kukuruza. Belo kukuruzno brašno je najbolje ako se konzumira neprosejano. Ironija je što se belo projino brašno, od kojeg se tradicionalno prave srpska proja i kačamak, vrlo retko prodaje u našim radnjama! Moraćete da ga kupite na pijaci, ili najbolje, direktno na selu, samleveno ispod nekog starog vodeničnog kamena. S druge strane, manje tradicionalno, žuto projino brašno naći ćete u svakoj prodavnici. I to brašno veoma je dobro. Njega takođe možete upotrebiti za projaru (u kombinaciji sa kukuruznim grizom i/ili pšeničnim brašnom), ali i za zgušnjavanje sosova i čorbica. Krupno mleveno žuto kukuruzno brašno (griz) takođe se svuda prodaje. Od njega ćete praviti italijansku palentu, a možete ga dodati pšeničnom brašnu kad pravite testo za beskvasni hleb ili makrobiotičke mafine, radi rastresitosti. Instant palente su u redu ako ih jedete vrlo retko. Ipak, treba znati da instant brašno nema kvalitet kao pravo i da je tek samleveno brašno mnogo zdravije od onog koje je dugo stajalo.

kokiceKokice

Nažalost, kokice su dospele na crnu listu loših namirnica. I to opravdano, ako se uzme u obzir da se obično prže u velikoj količini nerafinisanog suncokretovog ulja (jin), zbog kojeg se kokice, radi boljeg ukusa, a zapravo radi balansiranja energija, moraju naknadno obilnije posoliti (jang). Dobra vest je da kokice možete spremiti potpuno bez ulja i soli (vidite recept dole). Drugi zdraviji način, ali samo za povremenu upotrebu, jeste da ih iskokate na vrlo malo nerafinisanog susamovog ulja i posolite sa malo gomašija (dodatak jelima od pečenog susama i morske soli).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.